Около 5000 ученици се явиха на поправителна матура по БЕЛ

Резултатите от държавните изпити ще бъдат обявени до 11 септември

27.08.2015 | 13:10 Редактор: Пролетина Съботинова
Около 5000 ученици се явиха на поправителна матура по БЕЛ

4867 ученици от цялата страна се явяват днес на поправителна матура по български език. По традиция темата бе генерирана от представител на медия. В 5:30 сутринта образователното министерство изтегли Десета тема. Държавният изпит по български език и литература включва 40 тестови задачи и писане на аргументативен текст по художествена творба. Времето за решаване е 4 астрономически часа.

На поправителна матура в националната търговско банкова гимназия  в София се явиха 270 ученици. Сред тях е и Моника, която заради отсъствие от страната не успява да се яви на матурата през май. Според нея зрелостният изпит е лесен, но връстниците й не учат достатъчно и затова търсят алтернативни варианти – пищови или купуване на тестове.

Масово учениците купуват отговорите на матурите. На това мнение е и Виолина, която на държавния изпит през май е скъсана. Според нея - защото отказала да вземе отговорите.

"Половината от моя клас, даже всички, имаха готови пищови и някои си поръчваха тестовете за по 50 лв" разказва Виолина. Смятам, че и тази година също ще има изтичане на отговори", разказва Виолина.

"Такава информация не бива  да бъде предоставена на хората, реално човек трябва сам да седне, да си научи и да бъде подготвен. Нещата не трябва да се случват по лесния начин. Винаги има някой който има отговорите предварително" , коментира и Моника.

На редовната сесия през май се явиха 52 856 дванадесетокласници, като двойки получиха 3394 или около 6%. Тогава няколкостотин квестори изнесоха тестовете за матурите. Преди 2 седмици Софийската районна прокуратура постанови, че предлагането и продажбата на верни отговори за матурата не е престъпление. Прокуратурата направи проверка на изтичането на отговорите, след като телевизионен екип  успя да си купи верните отговори за зрелостния изпит по български език срещу 100 лева. За да не се повтори ситуацията от май с изтичане на отговорите на матурите, около 1000 квестори в цялата страна следят видеонаблюдението в класните стаи. В столичната търговскобанкова гимназия, с тази задача са натоварени четирима квестори.


"Всички зали ще бъдат под видео наблюдение, което е пуснато в момента, и освен това ще бъдат направени записи в 17-те кабинета,в които ще се провежда зрелостния изпит. След това всички квестори трябва да съберат мобилната техника на учениците и да я сложат на учителското бюро и да се надяваме да нямаме проблеми. При съмнения за преписване редът е анулиране на писмената работа и и съответно санкции на квесторите, които са допуснали това нарушение", коментира директорът на Националната търговско банкова гимназия в София Емили Иванова.

"Със започването на матурата записа започва да се съхранява и след привършването на матурата се прехвърля на твърд диск и се съхранява 1 месец " , допълни и административния директор на Националната търговско банкова гимназия Нейчо Попов

В опит да спре търговията с отговори на матурите, образователното ведомство подготвя и нормативни промени за 2016 г. Предложението е директорите да сформират в училищата специални комисии, в които да могат да участват и родители, но не и на зрелостници, за да няма конфликт на интереси. Тези комисии ще отварят секретните пликове и ще разпределят материалите. Предстои промените да бъдат одобрени от Министерския съвет.

Утре ще се проведе и втората матура по избирателния предмет. Резултатите от държавните изпити ще бъдат обявени до 11 септември.