КЕВР: Поевтиняването на природния газ може да бъде по-голямо от прогнозираното

Това би трябвало да доведе до поевтиняване на парното и топлата вода преди отоплителния сезон, обясни Иванов

27.08.2015 | 12:35 Редактор: Ирина Георгиева
КЕВР: Поевтиняването на природния газ може да бъде по-голямо от прогнозираното

Поевтиняването на природния газ от октомври може да бъде по-голямо от предварителните разчети на "Булгаргаз". Те са за спад от 13,6%. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, цитирано от БНР. Според него, за година намалението на цените на синьото гориво ще е повече от 30%.

Това би трябвало да доведе до поевтиняване на парното и топлата вода преди отоплителния сезон, заяви Иванов, но отказа да се ангажира с прогноза.

"Няма пряка зависимост на единия процент с другия процент, тъй като природният газ е суровина, и както цената на въглищата и нейното изменение няма пряко отношение в същия процент върху цената на електрическата енергия, произвеждана от ТЕЦ-овете. Същото се касае и за цената на природния газ и следващото оттам високоефективно производство на електроенергия от тези топлофикационни заводски централи, които работят на природен газ, защото за тях ще има значение цената на природния газ, както и за произвежданата топлинна енергия. Към момента не мога да ви отговоря нищо повече." - уточни Иванов.

На 10 септември КЕВР ще получи ценово предложение на "Булгаргаз" за цените на природния газ.

"Ще го проучим и ще излезем със становище до 30 септември за цената парното от 1 октомври, както е предвидено в нашите правила." - допълни Иванов.