Екипите на Бърза помощ ще пристигат за 8 минути при случаи с червен код

С предимство са децата, хората със симптоми на инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми

27.08.2015 | 11:00 Редактор: Ирина Георгиева
Екипите на Бърза помощ ще пристигат за 8 минути при случаи с червен код

За какво време Бърза помощ ще трябва да стигне до адрес ще зависи от три кода - червено, жълто и зелено. Пациентите с опасност за живота ще попадат в графата червен код и линейките ще пристигат при тях до 8 минути.

В категорията жълт код попадат болните, които се намират в нестабилно състояние и ще трябва да чакат около 20 минути. Пациенти, определени като спешни, но стабилни ще бъдат със зелен код и при тях екип може да пристигне за времето от 20 минути до 2 часа.

"Новият регламент ще влезе в сила най-късно през септември. Стремежът на всички ще бъде да се реагира бързо, за да се обхванат максимален брой случаи." - обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред Нова телевизия.

Винаги може да възникнат непредвидени обствоятелства, които да възпрепятстват пристигането на линейката за 8 минути, уточни д-р Шарков. Той даде пример със САЩ, където в 75-80% от случаите тя пристига за това време. Целта на родната Спешна помощ ще бъде да се постигнат 100%.

"Има положителна тенденция от години насам – за първи път броят на хората, постъпили в Спешна помощ, е повече от хората, които са напуснали системата. Досега тази тенденция не съществуваше." - заяви Шарков.

Децата винаги ще са код червено, подчерта д-р Шарков. По думите му родителите може да са преувеличили симптомите, но екипите на Спешна помощ са длъжни да реагират бързо. С предимство ще са и хората със симптоми на инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми.

"Спешната помощ е държавен ангажимент. Нека обаче не бъде използвана като бонбон от някой в предизборните кампании. Ние се стремим да я променим изцяло и затова ще ремонтираме всеки един филиал, независимо коя политическа сила е на власт." - подчерта  Ваньо Шарков.