Бъчварова: Гражданското общество показа, че може да е политически фактор през 2013г.

Успоредно с активирането на гражданското общество сме станали свидетели и на опитите да се спекулира с тази роля

04.08.2015 | 16:35 Редактор: Ирина Георгиева
Бъчварова: Гражданското общество показа, че може да е политически фактор през 2013г.

През 2013 г. гражданското общество показа, че е живо в България и че може да бъде политически фактор, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова при представянето на Индекса за устойчивост на неправителствените организации в България за 2014 година на Американската агенция за международно развитие USAID и Българският център за нестопанско право, предаде МВР. 

Успоредно с активирането на гражданското общество обаче сме станали свидетели на опитите да се спекулира с тази роля, отбеляза вицепремиерът Бъчварова.

"Загубихме представа коя организация каква е, от кого се финансира." - изтъкна тя и допълни, че това показва нуждата да преосмислим отношенията между държавното управление, нестопанските организации и гражданите, за да бъдат открити онези форми на конструктивен диалог, които да направят тяхното присъствие по-полезно за обществото.

Като добри примери в тази посока тя даде въвеждането на задължителната оценка на въздействието на нормативните и законодателни актове на правителството и парламента, и начина на конструиране на Съвета за електронно управление.

Оценката на въздействието до известна степен може да забави парламентарната дейност, призна тя, но крайният резултат ще е по-добро законодателство.

Чрез този подход НПО ще могат да дават своята оценка и експертиза, и така пряко да влияят на законодателната дейност, допълни Бъчварова.

Към Съвета за електронно управление, чийто председател е тя, е създаден Бизнес съвет, чрез който да се търси експертизата на представените в него организации и бизнеса при вземането на управленски решения. За да се избегнат опасения относно лобизъм, представителството в Бизнес съвета е организирано на ротационен принцип. По думите й чрез този тип мерки можем да направим по-силно влиянието на гражданския сектор върху разработваните държавни политики.

Следващата стъпка трябва да бъде ориентирана към създаването на механизми в различните сектори, в която държавното управление и нестопанските организации си партнират, за да може скоро да се премине и към етапа, при който да бъдат прехвърлени част от функциите, които държавата изпълнява, към професионалните и гражданските организации. Така ще се изгради "тази обща тъкан" между държаните институции и гражданското общество. 

Директорът на Българския център за нестопанско право Любен Панов отправи специални благодарности към вицепремиера Бъчварова, чието присъствие показва ангажимента на правителството към гражданските организации. Той представи резултатите за 2014 г., уточнявайки, че  Индексът за устойчивост е единственият измерител за състоянието на гражданското общество в България.

Методологията, проследяваща развитието на гражданските организации в 29 страни в Централна и Източна Европа и Евразия, обхваща седем елемента – правна среда, организационен капацитет, финансова устойчивост, застъпничество, предоставяне на услуги, инфраструктура и обществен престиж.

През 2014 г. Индексът за устойчивостта в България е 3.3 /при максимална оценка 1, а минимална - 7/. Това подрежда страната ни на осмо място след Естония, Полша, Чехия, Латвия, Литва, Словакия, Хърватия. С най-добър показател е елементът правна среда – 2.4, а с най-слаби – финансова устойчивост – 4.3, и организационен капацитет – 4.2.