Съживява се строителството на жилища в София

Най-много строителни площадки има в София и Пловдив

03.08.2015 | 15:01 Редактор: Ирина Георгиева
Съживява се строителството на жилища в София

Жилищното строителство в София се съживява с бързи темпове, показват данните на НСИ. Пловдив остава най-оживената строителна площадка, що се отнася до започнатите нови сгради, но на база издадените разрешителни за строеж се очертава столицата отново да заеме първенството, пише Investor.bg.

При жилищното строителство тенденцията плавно се променя – вече не се строят непременно по-малки сгради, а площта се увеличава, включително и тази на жилищата.

Офис проектите обаче са по-малки в сравнение с годините преди кризата. Строят се и все повече и все по-големи други сгради, което е добър индикатор за разрастването на индустрията.

София и Пловдив – най-големите строителни площадки

През второто тримесечие на годината издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София отбелязват 22% ръст спрямо първото тримесечие и 54,5% ръст на годишна база до съответно 187 и 340. Въпреки силното увеличение обаче броят на разрешителните все още е доста под най-силната за бранша 2008 г. (съответно 319 и 630 за второто тримесечие и за първото полугодие).

Данните показват, че София-град е номер едно за периода април-юни по брой издадени разрешителни за строеж – общо 187, следвана от Пловдив със 147, Бургас - 98, Варна - 91, и София-област – 83.

Столицата е и лидер по брой на жилищата, чието строителство предстои да започне - 1 423, следвана от Варна - 323, Бургас - 322, Пловдив - 307, и Кърджали – 145, сочат още данните.

В Пловдив издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават със съответно 2% за тримесечието и близо 13% за полугодието, като отново броят им е почти наполовина по-малък спрямо най-силната за строителството и имотите 2008 г.

Във Варна издадените през второто тримесечие разрешителни за строеж намаляват с 9 на сто спрямо предходното тримесечие до 91, но се увеличават с 11% до 191 за полугодието спрямо същия период на миналата година.

В Бургас спадът на издадените разрешителни за строеж за тримесечието е още по-силен – малко под 20 на сто. За полугодието намалението на годишна база е още по-сериозно и достига 33%, като се обяснява със затихващата активност в сегмента на ваканционните комплекси.

София-град се очертава като лидер и в строителството на офис сгради, плътно следвана от Пловдив. Вторият най-голям град в страната обаче е безапелационен лидер в строителството на т.нар. от статистиката други сгради, в които попадат всички нежилищни и неадминистративни строежи, заради разрастващата се индустрия в региона.