Петкова: В енергийния закон е посочено как да се разпределя такса задължение към обществото

Задължение към обществото да бъде разпределена справедливо и по равно

03.08.2015 | 09:17 Редактор: Ирина Георгиева
Петкова: В енергийния закон е посочено как да се разпределя такса задължение към обществото

В Закона за енергетиката ясно е постановено как трябва да бъде разпределена цената на таксата "задължение към обществото". Тази цена трябва да бъде разпределена справедливо и по равно, спрямо всички крайни потребители. Това коментира енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

"Ето защо не е възможно да бъде въведена диференцирана ставка по отношение на индустрията и другите потребители. Законодателството не позволява подобна крачка. За сметка на това, по отношение на индустрията, са налице насоки на ЕК, които са свързани с намаляването на тежестта върху индустрията. Тези насоки са в сила от юли 2014 година. С промяната на Закона за енергетиката от 2015 година веднага предприехме мерки, така че тези насоки да намерят своето отражение и да бъдат транспонирани в нашето национално законодателство." посочи министър Петкова, цитирано от агенция "Фокус".

В резултат на това е била изработена наредба, която е свързана с намаляване на тежестта върху индустрията, обясни министър Петкова.

"Тази наредба беше разработена от три министерства – Министерство на енергетиката, на финансите и на икономиката. В нейното изработване активно участие взеха и работодателските организации и индустрията. Всички те са заявили своята визия за това, как трябва да бъдат формулирани преференциите. И тъй като става дума за предоставяне на държавна помощ за индустрията, тази наредба е изпратена за нотификация в ЕК." - коментира още министър Петкова.