Калфин призова за сериозна и откровена дискусия между партиите от мнозинството

Законът за корупцията трябва да премине през още дискусии

02.08.2015 | 17:04 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин призова за сериозна и откровена дискусия между партиите от мнозинството

Не е необходимо предоговарянето и преформулирането на коалиционното споразумение, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин за БНР. Той призова за сериозна и откровена дискусия между партиите от мнозинството.

"Коалиция се прави с диалог, а не с ултиматуми, писма и последни предупреждения. Когато имаме съгласие върху целите на политиката, тогава трябва да обсъдим инструментите, с които това се постига. Мисля, че това е възможно. Ако искаме държавата да върви напред, трябва да положим усилия за това нещо. Ако се окаже това невъзможно, очевидно конфигурацията не работи." - обясни министър Калфин.

Законът за корупцията трябва да премине през още дискусии, за да не се направят промени, които обаче да не постигат необходимите резултати, смята министър Калфин.

Ключът за справяне с демографската криза в България е свързан с икономиката и производителността, а не само с броя на населението, отбеляза социалният министър. По думите му бедността не трябва да се увеличава. 

"Страните с добра демографска характеристика са страните, които осигуряват на един работещ висок процент на БВП." - коментира социалният министър във връзка с доклада на ООН, според който през 2050 година у нас ще живеят около 5 млн. българи.

Връзката между лошите условия на живот в много държави са правопропорционални на раждаемостта. Той обясни, че в много бедни държави раждаемостта е голяма.

Докато не се създадат условията и услугите за облекчаване на гледането на дете от едно семейство, няма как да има видими резултати по отношение на справянето с демографската криза, категоричен е министър Калфин.