Борисов: Ще се създаде специализирано звено за контрол в енергетиката

В звеното ще има прокурори, специалисти и служители в ДАНС

02.08.2015 | 14:59 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Ще се създаде специализирано звено за контрол в енергетиката

Работи се денонощно, има направен добър модел и поне хората няма да плащат за момента. Цените няма да се вдигнат, защото пазарът регулира цените. Колко пъти сваляме цените на тока, аз не съм видял да поевтинее нещо, заяви министър-председателят Бойко Борисов, коментирайки мнението на работодателите и синдикатите, които обявиха, че с поскъпването на тока на индустрията ще скочат и цените за населението, предаде пресцентърът му.

В България през последните 15 – 20 години в енергетиката са правени куп безобразия и напомни за пропилените милиардите за "Белене" и за "Цанков камък", припомни премиерът.

"Защо не се вдигнаха всичките тези хора, когато взеха един милиард кредит и го хвърлиха в реката и сега по 44 млн. лв. всяка година плащам лихви? Къде бяха тези всичките бизнесмени?" - попита премиерът Борисов.

"Ще платим тъпотата да правим експеримента Орешарски, ще я платим, че Стойнев е бил министър." - коментира още Борисов.

Премиерът заяви, че ще се срещне с представители на БЕХ и ще обсъди създаването на звено с прокурори със специалисти и ДАНС, което да служи за контрол на сектора. Предприети са всички мерки, за да не се променя цената на битовите потребители, обясни премиерът.

КЕВР е изцяло независима организация от 9 члена, избрани от парламента по негово предложение, за да няма никакво съмнение в методиката, уточни премиерът.

"ГЕРБ има двама души вътре, всички други са от други партии." - обясни Борисов.

Правителството е съкратило разходите в отделните области, коментира още Борисов и посочи, че в държавната енергетика се харчи повече отколкото може.

"Не само с 10% съкращения, но и доста задачи сме дали на службите на сигурност, които да проследят някои от поръчките." - заяви Бойко Борисов.

Премиерът добави, че има три подхода и всичките са приложени с новия закон в енергетиката.

"Няма по-важно от това за държавата ни – да може да се вкара всичко от европейската солидарност в бизнеса." - каза още премиерът.

Още по темата

Той подкрепи мнението министър Москов за стабилността на коалицията, като още веднъж подчерта, че е необходимо повече търпение и повече разум.

"С търпение и работа – всеки каквото може да допринесе, както ние в земеделието, екологията, инфраструктурата. Сега, като минават хората в отсечката Сандански до Гърция, не си мислят, че аз съм я направил или Лили Павлова, а си мисли това правителство я направи. Утре пускаме Шумен – Белокопитово. Като направи нещо добро Калфин пак е за всички, когато направи нещо добро Москов или Ненчев пак е за всички, защото обслужва народа. Даваме възможност на бизнеса да се развива." - коментира Борисов.

Той посочи, че правителството има редкия шанс да даде на тези хора да развият бизнеса си и във всяка една сфера. Премиерът Борисов припомни, че преди пет години, когато ГЕРБ са дошли е имало под 1% усвояване на еврофондовете.

"Официалната статистика – не моя. Ще финишираме държавата, ако имаме разум, с над 93%-94% усвояване на еврофондовете, което отива и при всички хора." - заяви министър-председателят.

Бойко Борисов изрази надеждата си, че руското ембарго ще отпадне в скоро време, за да се отворят отново едни от основните за българското производство пазари. Повод за думите му бе и посещението във фирма за производство и преработка на зеленчуци и плодове в Сливен.

"Виждате най-съвременна технология се използва благодарение на оперативните програми. Това, което споделят с мен, е, че 50% се вдига прирастът на прасетата, които живеят в хубави условия." - обясни той.

Според него неслучайно се вдига икономиката, защото започват да работят предприятията. Той поздрави хората, които са работили по оперативните програми.

"Това са милиони, които влизат в реалния бизнес. Виждате едно много старо предприятие. Аз си спомням, че като ученик ни водеха и работехме безплатно тази работа, която сега 400 работници вършат." - каза още той.

На въпрос относно изявленията на част от опозицията на 1 август, премиерът отговори, че е добре да има в ляво партия, която да може да се противопоставя.

"Това прави демокрацията по-силна. Това прави конкуренцията по-силна, така че колкото по-силни партии, толкова по-добре." - допълни и пожела успех на всички на предстоящите местни избори. 

Министър-председателят съобщи, че е задържан извършителят на жестоко убийство на жена в Ямболско. ДНК-то намерено на мястото е съвпаднало напълно с това на задържания, който е рецидивист. Престъплението е извършено на 30 юли. Бойко Борисов поздрави екипа разкрил и задържал извършителя на жестокото престъпление.