Как да предпазим кожата си в сезона на слънчевите изгаряния

За последните 50 години, пациентите с рак на кожата са се увеличили пет пъти

01.08.2015 | 17:39 Редактор: Васил Детелинов
Как да предпазим кожата си в сезона на слънчевите изгаряния

За последните 50 години, пациентите с рак на кожата са се увеличили пет пъти. По данни на Българското дерматологично дружество 150 на всеки 100 000 души всяка година получават тежката диагнозата.

Все по-често Международната агенция за рак на кожата съобщава за увеличения в броя както на доброкачествените, така и на злокачествениете ракови образувания в резултат на ултравиолетовите лъчи. През последните 5 години ракът на кожата се нарежда на второ място по разпространение сред онкологичните заболявания - след рака на гърдата при жените и на белия дроб при мъжете.

В зависимост от това как кожата реагира на слънчевата радиация се обособяват различни типове кожа или така наречените фототипове. В рисковата група попадат първи и втори фототип или хората със светли очи и кожа. Най-облагодетелствани са по-тъмните мъже и жени или трети и четвърти фототип. Това, обаче, не означава, че те не са застрашени от изгаряния. В момента на пазара има стотици продукти и разнообразието е голямо. Предлагат се спрейове, лосиони, кремове, пудри.За да се осигури най- подходящата фотозащита, е необходимо да се определи типа кожа, а оттам и нужният слънцезащитен фактор. Защитата от ултравиолетовите лъчи обаче не е единствената ключова характеристика на този тип козметика.

Слънцезащитните продукти трябва да се използват ежедневно, не само по време на нашата почивка край морето, а също и в планината, където изгарянето е по- бързо.