292 загинали при катастрофи през първото полугодие заради шофьорска грешка

917 катастрофи с участието на пешеходци са отчетени на територията на страната за първите 6 месеца на 2015 г.

01.08.2015 | 18:12 Редактор: Ирина Георгиева
292 загинали при катастрофи през първото полугодие заради шофьорска грешка

В разпределението на произшествията основни причини най-висок дял имат тези, настъпили поради нарушения на водачите. Това стана ясно след заседанието на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, съобщи агенция "Фокус".

От общия брой на катастрофите на територията на страната през първите 6 месеца от година е - 3158 са тези, които са поради извършени нарушения от страна на водачите на превозни средства. Това са 96,90% от общия брой ПТП-та в страната. При тях са загинали 292 души, а 3948 са били ранени.

Катастрофите, станали по вина на водача са заради - превишена и несъобразена скорост, неправилно изпреварване, отнемане на предимство на МПС, отнемане на предимство на пешеходец и заради употреба на алкохол

917 катастрофи с участието на пешеходци са отчетени на територията на страната за първите 6 месеца на 2015 година, стана ясно още след заседанието. Това са 28,14 % от общия брой регистрирани ПТП в този период. Статистика показва, че загиналите при тези инциденти пешеходци са 62-ма, а ранените 907, пише "Фокус".

В сравнение с първите шест месеца на 2014 г., има отчетено намаление на броя на ПТП с 26, ранените при тях пешеходци са по-малко с 8 човека, загиналите пешеходци са по-малко със 7. Високият процент на загиналите при този вид ПТП се дължи преди всичко на високата конфликтност между пешеходното и автомобилното движение, особено в големите градове, на пропуски и недостатъци в организацията на движението и необезопасяване на най-рисковите участъци и кръстовища в населените места, както и на изключително ниското ниво на транспортна култура и дисциплина на пешеходците.

Данните сочат, че пешеходците над 64-годишна възраст продължават да са най-уязвимата възрастова група участници в пътното движение, като за шестте месеца на 2015 г. са загинали 36 души и са ранени 272 . Броят на загиналите пешеходци над 64 години при ТПТП представлява 11,73% от общия брой на всички загинали участници в пътното движение, който е 307 души. Тенденцията за увеличаване броя на загиналите пешеходци на възраст над 64 години се запазва от края на 2014 г. до момента.