Как да се предпазим от ало-измамници и кои са най-честите схеми

89 извършители на измами са установени за първото полугодие

31.07.2015 | 16:11 Редактор: Ирина Георгиева
Как да се предпазим от ало-измамници и кои са най-честите схеми

89 извършители на измами са установени за първите шест месеца на годината, съобщиха от ГД "Национална полиция" и припомниха основните схеми, които използват измамниците.

Данните на полицейската статистика показват, че от януари до края на юни са извършени 496 телефонни измами /със 114 повече в сравнение със същия период на миналата година/.

Повишена е и разкриваемостта на тези престъпни деяния – през периода са разкрити общо 75 измами и са установени 89 извършители/ спрямо 44 престъпления и 53 извършители за шестмесечието на 2014 година/.

Като полжителна тенденция се отчита и фактът, че все по-често потърпевшите от този вид престъпления търсят помощ в полицията.

От началото на годината до момента са проведени 5 по-мащабни полицейски операции с участието на ГД "Национална полиция" в координация с областни дирекции на МВР по противодействие на телефонните измами, при които са задържани конкретни извършители на реализирани престъпления.

Ежеседмично се задържат и изпълняващи ролята на куриери в схемата,  като в част от случаите парите и ценностите се намират и връщат на жертвите. 

При основните използвани схеми от измамниците жертвите са предимно възрастни хора, като се наблюдава покачване на възрастовата граница - над 75 години. 

Най-разпространени схеми за извършване на телефонни измами и съвети към гражданите как да се предпазят

- "тежко пострадал роднина и необходимост от спешна скъпоструваща операция" -  Извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите, представят се  като лекари и обясняват, че роднината е тежко пострадал при пътно-транспортно произшествие /ПТП/, при взрив на газова бутилка, бойлер или друг инцидент.

За достоверност в разговора се включва и "пострадалият", който плачейки потвърждава тежката ситуация. Необходима е спешна скъпоструваща операция, за която в момента няма налична сума в здравната каса. За целта ще изпратят санитар да вземе исканата сума. Обясняват, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап;

- "заразени близки и роднини с птичи/свински грип и искане на пари за скъпоструващи ваксини". Принципът е идентичен – телефонно обаждане от лекар, роднината е тежко болен, спешно се нуждае от скъпоструващо лечение, за което в момента няма наличната сума в здравната каса. Отново се включва и сърцераздерателният глас на "пострадалия близък". Следва уговорка за часа, в който санитар ще вземе събраната сума и обяснението, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап.

- "реализирано пътно-транспортно произшествие от близък роднина с починал човек или малко дете". Извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите,плачат по телефона, споделяйки мъката си като с роднина и търсейки тяхната помощ като единствена възможност за спасение.  

Следва разговор с "полицаи, прокурори или следователи", които потвърждават извършеното тежко ПТП и необходимостта от пари за освобождаването на близкия човек.

- "провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите на телефонни измами".

Реалните извършители се обаждат на случаен принцип на жертвите и се представят за полицейски служители. Обясняват, че в района "действат" телефонни измамници и предупреждават хората, при такова обаждане незабавно да се свържат с тях.

Следва обаждане, измамникът прилага "обичайната" схема с плача. Жертвата "набира" мнимия полицейски служител, подава сигнала, а отсреща му се обяснява, че за да бъдат задържани престъпниците е необходимо да им предаде сума пари, която в последствие ще им бъде върната.

-  "освобождаване на колетна пратка". Извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и им обясняват, че са техни близки или приятели на техни близки, които живеят в чужбина. Изпратили са колетна пратка, която съдържа голяма сума пари. Но за да не бъде задържана на митницата е необходимо да бъде заплатена сума, която ще си възстановят от "пратката".

"закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин". Извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и под предлог, че са служители на голям магазин обясняват на жертвата, че е спечелила от томболата. За да си вземе наградата обаче е необходимо да закупи ваучери за определена сума и да им продиктува номерата. Жертвите на тази измама са по-млади хора.  

"необходимост от преводач". Извършителите се обаждат на случаен принцип на учители и работещи в агенции за преводи, като се представят за началници на районни полицейски управления. Обясняват, че в управлението е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач.

В последствие обясняват на преводача, че "задържаният" трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер, молят го да закупи такива и да им продиктува номерата, като парите ще му бъдат възстановени в управлението. Жертвите на тази измама са по-млади хора.  

- От около година популярност придоби телефонна измама, при която случайни телефонни абонати на мобилни услуги получават кратко текстово съобщение (SMS) със съдържание "Спешно обади се" и посочен телефонен номер (до момента има информация за телефонни номера от Конго, Нигерия, Украйна, Македония и др.).

Абонатите могат да получат и други подобни текстови съобщения, като например "Честито, печелиш 5000 $ , обади ми се спешно" и т.н. Към момента се извършва проверка за механизма на престъплението, както и за подобни случаи на територията на страните членки на Европол.

По първоначални данни вероятно се касае за генериране на големи суми по сметките на клиентите, върнали обаждане на посочения номер или изпратили кратко съобщение (SMS).  

Съвети към гражданите за предпазване от телефонни измами

- Не давайте пари на непознати хора под какъвто и да е предлог!
- Не се доверявайте на непознати и не предоставяйте лични данни по телефона. 
- Запазете самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда.

Опитайте да се свържете с него, включително и с помощта на Ваш съсед или познат. 

- Ако получите обаждане от човек, който се представя за Ваш близък, зададайте му въпрос, с отговор, който не би трябвало да е известен на непознати лица - например рождена дата, населено място и т.н.    
- В случай, че получите такова телефонно обаждане и спрямо Вас се направи опит за извършване на телефонна измама, незабавно подайте сигнал на телефон 112. Често след своевременно подаден сигнал за телефонна измама, полицията успява много бързо да задържи извършителите. 
- Желателно е по-младите хора да разговарят и да предупреждават по-възрастните си родители и близки за престъпните схеми на телефонни измами, на които случайно може да станат жертва. 
- Не отговаряйте на текстови съобщения със съдържание "Честито, печелиш 5000 $, обади ми се спешно", "Спешно обади се" и други с аналогичен текст, изпратени от непознати номера от чужди държави. Ако близък човек иска да се свърже с Вас, той/тя или ще си напише името, или направо ще звънне. Ако все пак имате близки в чужбина и се притеснявате за тях, свържете се на известните Ви телефонни номера.