Увеличава се разкриваемостта на битовите престъпления през първото полугодие

Справянето с този вид престъпност е приоритет на настоящото ръководство на МВР

30.07.2015 | 17:13 Редактор: Ирина Георгиева
Увеличава се разкриваемостта на битовите престъпления през първото полугодие

Увеличава се разкриваемостта на битовите престъпления през първото шестмесечие на 2015 година. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в рамките на участието си в дискусия "Динамика на конвенционалната престъпност в България 2014 - 2015", организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

"Проблемът "битова престъпност", освен професионален, в основната си част е социално-обществен и социален проблем. По тази причина подходът, който сме предприели е да търсим решаването му не просто чрез мерките, с които разполага полицията и възможностите за политики на МВР, а търсейки по-комплексни усилия и сътрудничество за секторни политики." - обясни министър Бъчварова.

Справянето с този вид престъпност е приоритет на настоящото ръководство на МВР, подчерта министър Бъчварова. Проблемът е широкообхватен, засяга изключително много хора, а резултатите трудно повлияват в позитивна насока.

Част от предприетите действия е и възстановената работа на Междуведомствения съвет за превенция и борба с конвенционалната престъпност.

"Най-добрата превенция е в разбирането на същността на проблема и прилагането на мерки и разработването на политики, които да ограничат негативните действия." - бе категорична министър Бъчварова и допълни, че всяко едно решение трябва да се търси в комплекс, да се проследява в динамика и да се изследва регионалната специфика.

Вътрешният министър оцени представените в рамките на дискусията предложения и изтъкна, че чрез инструмента, които използва ЦИД при анализа, и получените резултати, МВР разполага с алтернативен масив от информация, която помага да се оцени работата на полицейската статистика.

"Необходимо е да мислим в дългосрочна перспектива как наистина да установим индикаторите и да ги прилагаме систематично, за да имаме обективна картина. Вярвам, че подпомагането на гражданите в процеса по заявяване на престъпление ще помогне и ще реши друг важен въпрос – приближаването между хората и правоохронителните органи и възстановяване на доверието." - каза още министър Бъчварова. 

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов подчерта, че през настоящата година има по-благоприятна криминогенна среда и по-адекватно противодействие на престъпността в сравнение с миналата година.

"Спадът в регистрираната криминална престъпност е факт. При толкова благоприятни данни, периодът е изключително подходящ за изваждане наяве на скритата престъпност. Вече се полагат целенасочени действия в тази посока – въвеждане на типови бланки за облекчаване на процедурата по заявяване на престъпления, провеждане на разяснителни кампании сред гражданите." - подчерта главен комисар Костов.

Главният комисар посочи също, че с цел неутрализиране на хипотетични действия на определени полицейски началници в райони, който традиционно са натоварени с престъпност, е въведена по-адекватна оценка на ефективността на областните дирекции по противодействие на криминалната престъпност.

"Оценките се правят по четири критерия - ефективност на разследването, ефективност на оперативно-издирвателната дейност, ефективност на охранителната дейност и превенцията, общо състояние на престъпността и разкриваемостта на обслужваната територия." - разясни главният секретар на МВР.

Изготвената и въведена методика е в много по-голяма степен обективна, защото отчита и реалната натовареност на ОДМВР, броят на населението в областта и реалното ниво на разкриваемост. 

В рамките на дискусията главен комисар Георги Костов представи сравнителен анализ на данните от полицейската статистика за първите шестмесечия на 2014 и 2015 г., уточнявайки че са приложени еднакви критерии за двата съпоставени периода.

Общият брой регистрирани престъпления за първото шестмесечие на 2015 г. е 54 594, от които 10.5 % икономически. През периода общата престъпност е намаляла с 8.4%.

Нивото на разкриваемост през първите шест месеца на 2015 г. е увеличено с 6.3 пункта. Разкритите престъпления са 20 106 /36.8%/, докато през първото полугодие на 2014 г. -30.5%.

Коефициентът на престъпност, или брой на престъпления на 100 000 души, за 2015 г. е 753.5 и бележи намаление в сравнение с 2014 г. /822,7/.

Тенденция за общ брой на пострадалите през първите шест месеца на 2015 г. – 26 040, от които 40% жени, 2.2% малолетни, 2.7% непълнолетни, 2.4% чужденци. За същия период на 2014 г. общият брой на пострадалите е бил чувствително по-висок – 30 572 души, т.е. намалението е от 14.8%.

В структурно отношение регистрираната престъпност не търпи съществени промени. В общата картина продължават да доминират престъпленията против собствеността, които съставляват 56.6% от общия брой престъпления при 61.7% относителен дял за същия период на предходната година.

Второ място заемат общоопасните престъпления – 22.3% /при 18,2 % за първото полугодие на 2014 г./.

Относителният дял на престъпленията против личността е 4.3% при 4% за същия период на миналата година. Като резултат от политиката за противодействия на престъпленията против личността се констатира намаление с 2.1% при регистрираните престъпления – 2325.

Намаляват и сексуалните престъпления – 64 изнасилвания при 81 за първите шест месеца на 2014 г.

Регистрираните за първото шестмесечие на т.г. умишлени убийства са 84, включително и опит, което е увеличение от 20% прямо същия период на 2014. Процентът на разкриваемост е значително увеличен – от 24.3% на 65.5%. От регистрираните престъпления са разкрити 55 или 65.5% от случаите.

Най-голямо влияние върху общото намаление на конвенционалната престъпност имат престъпления против собствеността – от 36 787 през 2014 г. броят им спада на 30 885 за 2015 г., т.е. бележат 16% намаление. Разкриваемостта на тези престъпления се е увеличила с 5.1 пункта – от 23.3% за първото полугодие на м.г. на 28.4% за 2015 г. Разкритите престъпления, включително и тези за изминали години, са се увеличили с 2.3% - от 11 854 на 12 128. Броят на пострадалите от този вид престъпления бележи спад със 17.7%.

За първите шест месеца на настоящата година са регистрирани 970 грабежа при 1207 за същия период на миналата година – което е чувствително намаление с 19.6%. Разкриваемостта се е увеличила с 5.5 пункта – от 29.2% на 34.6%, а броят на пострадалите бележи голям спад от 18.3%. Най-висок относителен дял сред престъпленията срещу собствеността заемат кражбите – 79.9%.

През първите шест месеца на 2015 г. са регистрирани 24 679 престъпления при 29 981 за същия период на миналата година. Наблюдава се намаление от 17.7%. Броят на пострадалите бележи спад от 19.5%. Регистрираните взломни кражби са 6582 случая или 23% по-малко.

При кражбите на части и вещи от МПС се отчита намаление с 16.2%.

Спад от 17.9% е регистрираният спад при домовите кражби, а разкриваемостта се е увеличила с 5.2%, с 18.4% е намалял и броят на пострадалите. Подобрените тенденции се дължат на повишената активност на гражданите да заявяват извършените срещу имуществото им посегателства, които не са особено значими – кражби на вещи и части от МПС. 

Резултатите от Националното изследване на престъпността представи Тихомир Безлов – главен експерт, Програма "Сигурност", Център за изследване на демокрацията. Освен, че обобщава и сравнява резултатите от проучването и съществуващата полицейска статистика, анализът търси тенденциите и причините за актуалното състояние. 

Председателят на ЦИД Огнян Шентов поясни, че изследването е стандартен инструмент, който се използва за корекция на полицейската статистика. 

В дискусията взеха участие директорите на ГД "Национална полиция" и ГД "Борба с организираната престъпност" – главен комисар Христо Терзийски и главен комисар Ивайло Спиридонов, както и директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.