Мая Манолова е новият омбудсман

Манолова бе избрана след тайно гласуване на НС

30.07.2015 | 12:27 Редактор: Ирина Георгиева
Мая Манолова е новият омбудсман

Мая Манолова е новият омбудсман. Социалистката спечели поста със значителна преднина – за нея гласуваха 129 депутати. Манолова поема поста от опонента й - досегашният обществен защитник - Константин Пенчев. Номинацията му за втори мандат издигнаха от РБ. 

На избори – като на избори. Запечатана зала, урни, бяла бюлетина и тайно гласуване.

Депутатите имаха един час, за да определят с вота си кой ще бъде третият омбудсман в историята на България.

От 223-ма гласували народни представители 82-ма подкрепиха сегашния обществен защитник Константин Пенчев, 129 – Манолова, а невалидните бюлетини бяха 12.

Минути след като чу, че следващите пет години ще заема поста на защитник на гражданите, социалистката благодари от парламентарната трибуна на всички – и на тези, които са я подкрепили, и на тези, които не са, защото така са й дали шанс да докаже, че ще бъде добър омбудсман:

"Парламентът ще ми липсва. Ще ми липсва парламентарната трибуна, ще ми липсва страстта на парламентарната битка, но предстои друга – за правата на гражданите. Ще ми липсвате вие, може би и аз ще липсвам на вас. Но ние не се разделяме, омбудсманът има работа и в парламента." - заяви Манолова.

След като получи множество поздрави от колегите си в пленарната зала, Манолова обеща да бъде активна и критична - в интерес на гражданите. Лявото острие обясни, че в работата на институцията трябва да има приемственост, затова сред първите й срещи ще бъде тази с Константин Пенчев. Разясни и идеята си за промяна на институцията:

"Омбудсманът да отиде при хората и да пресреща проблемите на място, да не чака да бъде сезиран и гражданите да тропат на неговата врата. Социалното страдание на българите днес е крещящо, хората имат нужда от институция, която да ги подкрепя и към която да се обръщат. След години на парламентарната сцена като ярък представител на БСП, сега червеното острие ще трябва да напусне партията, защото по закон омбудсманът не трябва да членува в партии и неправителствени организации." - допълни Манолова. 

А в кулоарите на Парламента вече шеговито се подхвърля, че институцията вече се нарича омбудсМая, а не омбудсман.

Стотици коментари се появиха в социалните мрежи Facebook и Twitter след избора на Мая Манолова за омбудсман.

Организира се и протест пред сградата на парламента. Организаторите от "Протестна мрежа" излязоха с официална позиция, че искат разпускане на Народното събрание и предизвикване на предсрочни парламентарни избори.

Освен днешното решение на депутатите, те изтъкват още седем причини сред които "историческият компромис" със съдебната реформа, доклада за КТБ и отпадането на два от въпросите за предстоящия референдум.

Репортаж на Вяра Станева.