Калоян Методиев: Трябваше да усетим по-бърза промяна в съдебната система

Ако ще чакаме още 10 или 25 години да се случат тези промени, за какво са тези усилия сега, коментира политологът

27.07.2015 | 09:45 Редактор: Мариета Иванова
Калоян Методиев: Трябваше да усетим по-бърза промяна в съдебната система

„Не мога да се съглася с думите на лидера на БСП Михаил Миков, че 180 подписа са удар върху парламентаризма“, коментира в предаването Денят On Air политологът Калоян Методиев. По думите му това е по-скоро удар върху моралния облик на всички тези 180 народни представители, тъй като „знаем в какви отношения бяха преди години, как се наричаха един друг“.

Експертът посочи, че новината за постигнатото споразумение за внасянето на нов проект за конституционни промени „ни беше сервирана, като, че се прави тежък компромис в исторически момент, но перспективите за това, което се случва не са особено положителни“.

По думите му „трябваше да усетим, че ще има бърза промяна. Ако трябва да чакаме още 25 или 10 години да се случат някакви промени в съдебната система, за какво са тези усилия сега,“ коментира той.

На въпрос на водещия Ивайло Лаков кой е по-добрият вариант, Методиев изтъкна, че „при всички случаи трябва да се мине през някакъв катарзис“. По думите му той минава през „смяна на политическия елит, смяна на политиката в държавата, смяна на конституционната власт и, ако трябва някаква, по-добра персонификация, ако трябва да се върви към президентска република“.

Вижте цялото интервю от видео файла.