ЕК прекрати една от наказателните процедури срещу България

Това е процедурата, свързаната със замърсяване на атмосферния въздух

17.07.2015 | 17:13 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК прекрати една от наказателните процедури срещу България

ЕК взе решение за закриване на наказателната процедура срещу страната ни, свързана с неизпълнението на задълженията по спазването на националните тавани на емисии на атмосферни замърсители от големи горивни инсталации, определени в Договора за присъединяване на България към ЕС. Съгласно Договора страната ни има задължение за спазване на обща стойност за емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и прах от всички големи горивни инсталации. Това съобщи МОСВ.

В резултат на положените усилия и на инвестирането на значителни за възможностите на страната средства, между 2007 и 2013 г. емисиите на различните замърсители от големи горивни инсталации в България са намалени неколкократно: на серен диоксид над 6 пъти, на азотни оксиди 2 пъти и на прах приблизително 5 пъти.

За да бъдат постигнати националните тавани на атмосферните замърсители, освен значителните по размер инвестиции за изграждане и въвеждане в експлоатация на сероотчистващи инсталации, бяха потърсени допълнителни възможности за намаляването на емисиите, отиващи отвъд действащите нормативни изисквания.

Допълнителните мерки, изразяващи се в прилагане на по-високи степени на десулфуризация и на по-ниски нива на емисии на вредни вещества, бяха обсъдени с всеки от операторите на 12-те най-големи ГГИ в страната. Мерките бяха приети от почти всички оператори. Резултатите от работата на тези инсталации бяха няколкократно потвърдени от Регионалните инспекции по околна среда и периодично обсъждани с ЕK.

В резултат на общите усилия на МОСВ и бизнеса, бяха постигнати резултати, които доведоха до спазване на европейските изисквания и до закриването на наказателната процедура.