250 лева помощ за 45 000 първокласници наесен

Помощта за дете, записано в първи клас, е еднократна

08.07.2015 | 14:22 Редактор: Ирина Георгиева
250 лева помощ за 45 000 първокласници наесен

Около 45 000 първокласници  ще получат помощ от 250 лв. в началото на учебната година с решение на правителството, съобщи Dnes.bgПомощта за дете, записано в първи клас, е еднократна и ще се получава от семейства, които отговарят на условията за социално подпомагане.

Предвижда се средствата да се предоставят без подоходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

С друго свое решение кабинетът одобри допълнителни разходи в размер на 115 965 лв. за изплащане на стипендии на учениците от държавните спортни и от общинските училища. Те са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. 

Програмата беше приета през февруари 2015г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии. 

За стипендии на учениците с високи постижения в областта на изкуствата по-рано през годината бяха отпуснати над 587 хил. лева.