Калоян Топалов пое Софийския градски съд

Обеща да промени негативния имидж на съда

07.07.2015 | 16:41 Редактор: Васил Детелинов
Калоян Топалов пое Софийския градски съд

Да промени негативния имидж на Софийския градски съд. За това ще работи новият му председател Калоян Топалов, който официално пое поста. До избора му се стигна , след като бившият председател на най- големия съд в страната Владимира Янева подаде оставка , заради скандала с подслушванията „Червеи“.

Новият председател на Софийския градски съд Калоян Топалов все още не е готов с екипа си, но е категоричен, че в него ще влязат хора, с които ще потуши напрежението, изчисти и подобри качеството на работа в най -големия съд в страната. Топалов обеща и до края на месеца да бъде преинсталирана системата за случайното разпределяне на делата, за да бъде защитена от външен достъп. Готов е да предложи и законодателни промени които да доведат до по-строг контрол при разрешенията за подслушване.

Калоян Топалов каза още, че ще задълбочи работата с прокуратурата, адвокатурата, неправителствените организации и медиите. Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съдебната система осъзнава, че има нужда реформа, която трябва да стане в единодействие със законодателната и изпълнителната власт.

Мандатът на Калоян Топалов е 5 годишен.

 

Репортаж на Васил Детелинов.