Борисов и Туск обсъдиха ситуацията в Гърция

За България стабилността на ЕС и на еврозоната е въпрос от първостепенно значение, отбеляза министър-председателят

07.07.2015 | 14:54 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов и Туск обсъдиха ситуацията в Гърция

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха ситуацията в Гърция в телефонен разговор на 6 юли вечерта. Това съобщи министър-председателят в профила си в социалната мрежа Facebook. 

"За България стабилността на ЕС и на еврозоната е въпрос от първостепенно значение. Гърция е непосредствен съсед и близък партньор на България в ЕС и за нас е важно тя да постигне икономическа и финансова стабилност." - пише Борисов.

Необходимо е всички страни да проявят отговорност, реализъм и да не се всява излишно смут в европейските лидери, отбеляза Борисов. Той е изрази надежда, че европейските срещи на високо равнище ще дадат нова възможност за намиране на решение, което да бъде приемливо както за страните от еврозоната, така и за всички държави-членки на ЕС. 

Председателят на Европейския съвет благодари на Борисов за стабилността и подкрепата, която България оказва в региона. 

От своя страна българският премиер обърна внимание на политическата и финансовата стабилност в България и добави, че са взети всички необходими мерки, за да има сигурност на банковия сектор, независимо от развоя на събитията в Гърция. 

Туск потвърди напълно адекватните и предвидливи действия на българското правителство и апелира хората да не се поддават на спекулации по темата.