Студентски дебат в България за референдума в Гърция

Подобни състезания целят да развият ораторските и презентационните способности на участниците

05.07.2015 | 08:29 Редактор: Васил Детелинов
Студентски дебат в България за референдума  в Гърция

Гръцкият референдум бе тема и на международното състезание по британски парламентарни дебати, провеждащо се в София този уикенд. Студенти и ученици от България и чужбина се изправиха в словесен сблъсък  по горещата тема в южната ни съседка. Част от младежите смятат, че положителният вот на допитването ще донесе сигурност в ЕС. Други пък предполагат, че отрицателният вот ще бъде в полза за гърците.

Дейвид Москович и Шербан Питик са студенти от Румъния. Изтеглиха си задачата в дебата да защитят предложението на кредиторите. Младежите смятат, че ако Гърция го отхвърли, страната ще изпадне в дълбока криза. Радко Недялков и Румяна Пенева от България смятат точно обратното. Едно от изискванията на международното състезание е дебатите да се водят на английски.

Подобни състезания целят да развият ораторските и презентационните способности на участниците, казва Григорий Караниколов.  Като председател на Софийската асоциация по дебати споделя, че темите могат да бъдат всякакви, стига да не противоречат на общочовешките ценности.

Състезанието по дебати се провежда от 3 до 5 юли в Биологическия факултет на Софийския университет. В него участват  младежи от Швеция, Сърбия, Англия, Черна гора и други.