Плевнелиев: Българските институции следят процеса в Гърция и са взели необходимите мерки

България е добре подготвена, каквото и да се случи в Гърция

03.07.2015 | 17:11 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Българските институции следят процеса в Гърция и са взели необходимите мерки

България е добре подготвена, каквото и да се случи в Гърция. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по време на работното си посещение в Босна и Херцеговина, където бе удостоен с голямата награда "Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа", съобщиха от Дондуков 2.

"Винаги, когато има криза при наши съседи, независимо кои са те, страдаме от това." - коментира президентът Плевнелиев.

България е научила своите уроци от не една криза, в която е попадала, подчерта държавният глава.

"Българската икономика е стабилна и расте, банките ни са ликвидни и ще се справят с всяка една ситуация." - изтъкна Росен Плевнелиев.

Българските институции следят внимателно процеса и са взели всички необходими мерки, коментира президентът.

"България е добре подготвена и ще минем достойно, през която и да е криза в региона, включително гръцката." - категоричен беше президентът. 

България желае бързо решаване на кризите, където и да са те около нас - в Европа и по света, заяви още президентът.

"На нашите приятели в Гърция им е тежко, трябва да проявим разбиране и да се надяваме тяхната кризисна ситуация да се нормализира колкото може по-бързо." - каза президентът Плевнелиев.

Проблемите не се решават само с наливане на пари, изтъкна държавният глава.

"Кризите се решават с отговорни действия на политици, които правят реформи и гарантират стабилност, тази стабилност, която след това води до инвестиции, растеж и развитие." - подчерта президентът и изрази надежда, че Гърция ще предприеме смели действия за реформи, които да доведат до стабилност, от която икономиката и нацията да тръгнат отново напред.

"Само заедно можем да гарантираме мира, да произведем собствения си просперитет и да бъдем атрактивни за инвестиции." - заяви след бизнес форума в Сараево президентът Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава само обединени държавите от региона могат да имат конкурентни цени на електроенергия, природен газ и много други стоки и услуги.

"Само заедно можем да се преборим с кризите, като невижданата миграционна вълна и дори терористичните атаки. Само заедно можем да гарантираме тези Балкани, за които мечтаем всички в региона – мирен и проспериращ." - каза президентът.

Държавният глава изтъкна, че последователната политика на България за добросъседство на Балканите, която се ускорява и надгражда, дава резултати, а репутацията на страната ни в региона е на високо ниво.

"Виждате, че навсякъде намираме отворени врати." - изтъкна президентът и увери, че страната ни ще продължи да бъде двигател и фактор на добросъседство и свързаност, на икономическо сътрудничество и общи проекти в региона.

България е водеща в няколко транснационални програми, които се изпълняват в момента, съобщи президентът.

"Българската външна политика се фокусира върху региона и страната ни има самочувствието да бъде незаобиколим фактор за мир, стабилност и  просперитет на Балканите." - заключи държавният глава.

По-късно президентът Росен Плевнелиев обсъди регионалното развитие и възможностите за икономическо сътрудничеството в региона на среща с председателя на председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.