Министър Танева: Няма опасност за зърнения баланс на страната

Единственият инструмент, който има държавата за подкрепа при условия на криза е така наречената държавна помощ de minimis

03.07.2015 | 16:33 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Танева: Няма опасност за зърнения баланс на страната

Зърненият баланс на страната никога не е бил под въпрос за изхранване на населението. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на посещението й в преработвателно предприятие в село Летница, област Ловеч. По думите й това е просто един много обичан въпрос от медиите.

"В последните няколко години, особено след присъединяването ни към ЕС. България произвежда над два пъти повече зърнени суровини, отколкото потребяваме за изхранване на населението." - допълни министър Танева.

След предварителни обследвания на Областните дирекции "Земеделие, се очакват добри добиви, съобщи министър Танева.

"Нашата роля е да следим, да няма картел на пазара и той да не бъде манипулиран. В това отношение зърненият пазар е един от най-прозрачните." - каза още Десислава Танева.

Производителите на плодове и зеленчуци трябва да се сдружават, за да имат по-лесен достъп до пазарите, обясни министър Танева. По думите й единственият инструмент, който има държавата за подкрепа при условия на криза е така наречената държавна помощ de minimis.

"Няма как да определим минимална цена за изкупуване, нито по административен ред да намерим служебно някакъв пазар." - каза Десислава Танева. 

Ще бъдат обсъдени всички възможности за подкрепа към производителите, подчерта министър Танева и допълни, че всички сектори на производството са засегнати от руското ембарго.