България се придвижва нагоре в Индекса за равенство между половете през 2015

На 1 юли НС прие поредното предложение на МТСП, с което се стимулират работещите жени – гъвкавото работно време

02.07.2015 | 15:03 Редактор: Мариета Иванова
България се придвижва нагоре в Индекса за равенство между половете през 2015

България се придвижва с четири позиции напред в Индекса за равенство между половете. Това е показало проучване на ЕК, отчитащо напредъка през 2015 година в политиките на равенство между половете. Това стана ясно от думите на началника на кабинета на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин - Жасмина Мирчева, по време на дискусия на тема „Защо (Да) инвестираме в жените?“, организирана от Българския фонд за жените.

„Ръководството на МТСП се отнася с изключително внимание към политиките, гарантиращи равнопоставеност между половете.  Включително вече върви на междуведомствено съгласуване  проекта на Закон за равнопоставеност на жените и мъжете“, отбеляза още Мирчева, цитирана от пресцентъра на МТСП. Тя допълни, че документът е още една стъпка напред към видимата промяна. „Той регламентира институционалния механизъм за равнопоставеност в България и най-важното -предвижда гаранции за равнопоставеност, чрез прилагането на дългосрочна държавна политика“, подчерта тя.

Мирчева припомни, че на 1 юли Народното събрание прие поредното предложение на МТСП, свързано със стимулиране на работещите жени - възможността за гъвкаво работно време. - „С гласуваните изменения работещата съвременна жена ще бъде подкрепена и ще се улесни възможностите й да инвестира време за своето семейство, образование, професионално развитие“, посочи Мирчева. Тя обяви, че до края на годината се очаква да се финализира и идеята на министър Ивайло Калфин за въвеждане на ваучери за почасово ангажиране на домашни помощници.

Още по темата

В изказването си Мирчева припомни, че на ниво ЕС, България подкрепи инициативата на Латвийското председателство за разработване на нова Стратегия на европейско равнище за равнопоставеност между жените и мъжете. Страната ни предлага три основни акцента в бъдещата европейска стратегия: засилване на институционалните механизми за равнопоставеност; балансирано участие на жените и мъжете в процеса на вземане на решения и създаване на подкрепяща среда за преодоляване на стереотипите по отношение на ролята на жените и мъжете в семейството.

„Отворени сме към всички неправителствени организации за идеи и проекти, които да ни помогнат в усилията да прилагаме ефективна политика за равнопоставеност между половете – включително подобряване на трудовата и социална среда“, подчерта Жасмина Мирчева.