Стартират проверки за незаконен добив на подземни богатства

На 30 юни такава бе направена от екипи на трите ведомства в района на град Перник

01.07.2015 | 12:52 Редактор: Ирина Георгиева
Стартират проверки за незаконен добив на подземни богатства

Стартираха проверки на място за незаконен добив на подземни богатства от страна на МЕ, МОСВ и МЗХ.  

На 30 юни такава бе направена от екипи на трите ведомства в района на град Перник. В проверката участваха заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков и заместник-министъра на околната среда и водите, придружени от местната икономическа полиция.

За МЕ това е втора проверка за незаконен добив на въглища в района. При първата такава експертният състав от МЕ установи извършването на системен нерегламентиран добив на въглища от групи физически лица без предоставена концесия по Закона за подземните богатства, както и извършване на добив на въглища чрез механизиран способ от кариера "Стара Тева". И за двете нарушения са съставени актове.

"Виждаме, че саморъчно направените изкопи за добив на въглища са по-малко, но ще продължим да контролираме района." - заяви заместник-министър Станков по време на съвместната проверка на трите министерства.

На места се наблюдават незаконни разработки в територии на концесионери, които ще бъдат уведомени за необходимостта от запълването на изкопите с техни средства, отбеляза заместник-министър Станков.

За последната година са получени над 30 сигнала в МE, като по 9 от тях са стартирали наказателни процедури. Жечо Станков бе категоричен, че няма нито един непроверен сигнал, като на места проверки са извършван няколкократно.

"Ще продължим усилията си в посока ограничаване на нерегламентирания добив на подземни богатства." - заяви енергийният заместник-министър.