Депутатите приеха промени в Кодекса на труда

Работодателят е длъжен да осигури ползването на отложен отпуск не по-късно от първите шест месеца на настоящата година

01.07.2015 | 17:04 Редактор: Мариета Иванова
Депутатите приеха промени в Кодекса на труда

Работодателят е длъжен да осигури ползването на отложен отпуск от предходната година не по-късно от първите шест месеца на настоящата година, считано от края на календарната година, за която се полага. Това гласуваха депутатите при приемането на второ четене на промени в Кодекса на труда, предава Investor.bg, позовавайки се на БТА.

Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от работодателя - поради важни производствени причини, или от работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя, решиха депутатите.

Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в този срок, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително, решиха още депутатите.

Направени бяха промени и в реда за ползване на отпуска. На работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен отпуск за дните на съответните религиозни празници, но не повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници.

Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой - когато няма работа, повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага, беше записано в Кодекса на труда.

Работникът или служителят може да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година, освен ако ползването му е отложено. В този случай на работника или служителя се осигурява ползване на не по-малко от половината от полагащия му се за календарната година платен годишен отпуск.

С промени в Кодекса за труда вече отпадна задължението за съставяне на графици за ползването на отпуските.

Парламентът прие днес поправката в Кодекса на труда, предложена от Димитър Танев

"Възможността лицата от 16 до 18 години да работят до 22:00 часа ще е както в техен интерес, така и в интерес на малкия и среден бизнес. Чрез изменението се цели обучаващи се непълнолетни работници и служители да могат да полагат труд в редица икономически сфери - обществено хранене, забавления и други услуги за обслужване на населението, които не създават рискове за непълнолетните", каза Димитър Танев.

Димитър Танев е народен представител от Реформаторския блок, заместник-председател на бюджетната комисия, който е и вносител на предложението, прието от парламента на 1 юли 2015.

Димитър Танев подчерта, че промяната ще подпомогне малкия и среден бизнес, както и ще се даде възможност на децата да подпомагат своите семейства. Същевременно, работници на такава възраст се наемат и сега от работодателите в редица сфери, но това става незаконно