Борисов призова за по-бързо прилагане на съдебните присъди

По думите на премиера това трябва да е в основата на съдебната реформа

01.07.2015 | 15:31 Редактор: Мариета Иванова
Борисов призова за по-бързо прилагане на съдебните присъди

Трябва да се скъси съдебният процес и да се направи промяна в закона, с която престъпниците веднага да понасят отговорността за извършените престъпления, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на парламентарния блиц контрол. По думите му, ако се прави съдебна реформа, това трябва да е основната част на тази реформа, предава БТА.

"Години, десетилетия си говорим за хора с висящи дела и ето сега Сандански е най-ярък пример - човек с над 20 висящи дела, убива човек", мотивира се премиерът. По думите му същият проблем има и в митниците, и в КАТ - един, втори, трети акт, докато не мине давностният срок. Каква е превенцията на този, който кара без книжка, попита премиерът.

"Не казвам да върнем тухларните, но имаше превантивен ефект, когато те хванат и понасяш веднага отговорността", заяви Борисов. Той посочи още огромният бич - крадците на коли, крадците на апартаменти и къщи. Статистиката на МВР казва, че имаме по-голям процент разкриваемост, но крайният ефект - осъдителна присъда е 1-2 процента, всички са на
свобода, коментира още Борисов.

Според премиера от видеонаблюдението няма ефект, ако от него няма конкретен бърз резултат - "ще го направим, ще дадем пари, ще го заснемем за 25 път този от Сандански и какво от това? Ще отиде адвокатът, ще го освободи и той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата". В момента е златно време да си адвокат, заключи премиерът.