Без такси за роуминг от 15 юни 2017 г.

Потребителите ще плащат една и съща такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както у дома, така и когато пътуват в ЕС

30.06.2015 | 11:49 Редактор: Ирина Георгиева
Без такси за роуминг от 15 юни 2017 г.

Високите такси за роуминг и лошата интернет връзка, когато пътуваме в ЕС, ще бъдат минало от юни 2017 г.. ЕК, ЕП и Съветът на ЕС постигнаха споразумение по предложеният от ЕК план за единен пазар в областта на далекосъобщенията, който предвижда:

  • премахване на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г., което ще позволи на потребителите да плащат една и съща такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както у дома, така и когато пътуват в ЕС;
  • строги правила за отворения интернет (неутралност на мрежата), които да защитят правото на всеки европеец  на достъп до интернет съдържание.

Тези мерки ще бъдат допълнени от амбициозна реформа на европейските правила в областта на далекосъобщенията през 2016 г., съобщиха от пресцентъра на ЕК.

"От април 2016 ще има вече намаление с около 75% на таксите за роуминг, като максимумът за минута време ще е 0.05 евро, за кратко съобщение 0.02 евро и за 1МБ интернет - 0.05 евро." - съобщи вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в профила си в социалната мрежа Facebook.

"Българите ще бъдем най-доволни, защото сега плащаме едни от най-високите такси за роуминг. В споразумението, което сутринта на 30 юни са постигнали ЕП и Съвета се запазва свободата в интернет и не се приемат първоначалните искания на телеком бизнеса, които носеха риск от умишлено забавяне на скоростта на интернет и поскъпване на останалите услуги. Поздравления за колегите, които доведоха докрай тези многогодишни преговори." - написа още Калфин.