Калфин изрази надежда пенсионната реформа да бъде гласувана преди есента

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика се срещна с генералния директор на МОТ Гай Райдер

24.06.2015 | 15:19 Редактор: Мариета Иванова
Калфин изрази надежда пенсионната реформа да бъде гласувана преди есента

Международната организация на труда приветства финансовата дисциплина на България и отчита позитивно повишаването на равнището на икономически растеж на страната. Това стана ясно на работната среща днес между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и генералния директор на Международното бюро по труда Гай Райдер, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

 

Министър Калфин запозна представителя на МОТ с пенсионната реформа, провеждана от правителството. Крайната й цел е постепенно изравняване на възрастта за пенсиониране на жените и мъжете и плавно увеличаване на изискуемия осигурителен стаж за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд.

 

Вицепремиерът разясни и промените по отношение на условията за пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Проектът на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (ЗИДКСО), който бе одобрен от Министерския съвет на 20 май 2015 г., е внесен за обсъждане в Народното събрание. „Надяваме се преди края на лятото реформата да бъде гласувана“, каза министър Калфин. Той запозна Гай Райдер с позитивните резултати от борбата на правителството срещу умишленото укриване на осигурителни вноски и отбеляза, че то вече дава резултат.

Искаме да мотивираме безработните младежи с помощта на трудови медиатори към Бюрата по труда в страната“, каза по отношение на повишаването на заетостта на младите хора министър Калфин. Амбициите на вицепремиера са да бъдат включени в заетост и обучение около 160 000 младежи. „Неактивните младежи са с ниско образование и често имат завишени изисквания към работодателите“, коментира  той.  Според него минималната работна заплата е твърде ниска и не е достатъчен стимул, а тя е единственият инструмент, с който правителството влияе на заплащането на пазара на труда“, обясни вицепремиерът.

Генералният директор на Международното бюро по труда Гай Райдер постави акцент върху сътрудничеството в областта на доходите от труд между МТСП и МОТ. Европейската комисия има препоръки към България за  изготвянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата в страната. „Обсъждаме различни варианти за методологии за определяне на МРЗ с останалите министерства, които после ще предложим на останалите социални партньори“, уточни вицепремиерът Калфин.