ЕП одобри помощи за наводненията в България, Румъния и Италия през 2014

Финансовата подкрепа идва от Фонда за солидарност на ЕС

24.06.2015 | 10:46 Редактор: Мариета Иванова
ЕП одобри помощи за наводненията в България, Румъния и Италия през 2014

Бюджетната комисия на Европейския парламент одобри на 23 юни  доклад на депутата Зигфрид Мурешан, който предвижда отпускане на финансова помощ като компенсация за щетите, причинени от наводненията през 2014 година, пише БТА.

Докладът предвижда сумата от два милиона евро на България, 8,5 милиона евро на Румъния и 56 милиона евро на Италия, съобщава румънският вестник "Гъндул", като цитира прессъобщение на Европейската народна партия.

Финансовата подкрепа идва от Фонда за солидарност на ЕС, който бе създаден специално в подкрепа на страните членки и кандидатки, засегнати от големи природни бедствия.

Окончателното гласуване на доклада ще стане на пленарно заседание на Европейския парламент в периода 6-9 юли, информира "Гъндул".

В случая на Румъния молбата за задействане на Фонда се отнася за наводненията от периода април-май 2014 г., които засегнаха 30 от 42-та окръга на страната, както и за тези от юли-август 2014 г., които засегнаха югозападна Румъния. Общо 126 000 румънци бяха засегнати от наводненията през 2014 г., се посочва в прессъобщението.

С гласувания вчера доклад на Румъния се отпускат около 8,5 милиона евро за покриване на част от разходите за оказаната спешна помощ, както и за възстановяване на засегнатата инфраструктура, съобщава румънското издание.