Отново напрежение в "Орландовци"

Полицията задържа 20 души заради сблъсъци с жандармерията и липса на лични документи

15.06.2015 | 22:06 Редактор: Васил Детелинов
Отново напрежение в

Втора вечер на протести в столичния квартал Орландовци заради сбиването между роми и българи в събота вечерта. Въпреки ескалацията на напрежението до сериозни сблъсъци между полицията и протестиращите не се стигна. За разлика от снощи, тази вечер жандармерията удържа протестиращите на входа на ромската махала. До момента са задържани 20 души заради сблъсъци с полицията и липса на лични документи.

Столичният квартал Орландовци замръкна в пълна полицейска блокада. Жителите му блокираха главната улица и поискаха полицията да им направи път за мирно шествие до ромската част на квартала. Жандармерията обаче не им позволи да тръгнат към махалата и това предизвика гнева на някои от протестиращите.

След снощния провал на органите на реда, чийто кордон беше пробит от протестиращите днес жандармерията се беше подготвила с водни оръдия за разпръскване на хора. Навреме униформените обградиха събралите се пред читалището в Орландовци желаещи да се саморазправят с ромите . От Полицията увериха,че са взети всички мерки за да не се стига до нови сблъсъци, а органите на реда ще останат в квартала до успокояване на обстановката.

Хората настояват незаконните постройки в картала да бъдат съборени. А ромите без адресна регистрация върнати по родните им места.

От СДВР съобщиха, че полиция има и в останалите квартали на столицата където живеят роми. От МВР потвърдиха, че снощи също е имало леко напрежение в Нови хан след като жителите на квартала сгащили двама роми в опит да крадат автомобил.

Репортаж на Васил Детелинов.