Полицаи и надзиратели излизат на протест

Недоволството им е свързано с промените в пенсионната реформа

09.06.2015 | 15:22 Редактор: Ирина Георгиева
Полицаи и надзиратели излизат на протест

Полицаите и надзирателите в затворите излизат на национален протест на 12 юни от 17 часа в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" до МВР, съобщи СФСМВР. Протестът продължава на 13 юни от 13.00 часа, отново на същото място. От 14 юни всеки ден, дежурства по график, разпратен на синдикалните дружества, протестът продължава пред палатковия лагер, чието място сме поискали от Столична община да бъде позиционирано до паметника на Цар Освободител, на площад НС.

"Ние смятаме, че по един безпардонен начин се нарушава основен принцип на Международната организация на профсъюзите, обединяващ синдикалисти от цял свят в усилията им за установяване и спазване на работните права и солидарност, а именно стимулиране на социалния диалог и колективното договаряне при активното участие на социалните партньори в реформите на пазара на труда." - пишат от СФСМВР.

Всякакви обсъждания на темите за реформи в МВР и вземане на решения по тях се правят с очевидното неглижиране на становищата на професионалните организации на служителите в Сектора Сигурност, а доста често и без те да бъдат информирани.

Полицаите и надзирателите в затворите излизат на улицата с твърдото желание за :

Решаване на нерешени до момента проблеми в Министерството, които заедно с пенсионната реформа, са причина за започването на протестните действия:

- Промяна във внесеното предложение за пенсионна реформа от МС в НС, с оглед получаване на гратисен период за придобилите право на пенсиониране до 31.12.2018г. при сегашните условия и намаляване на сега предвидената минимална възраст.
- Продължаващата СПО по границата с Турция;
- Полагането на труд извън нормативно определеното работно време;
- Извършващи се в Министерството или предстоящи структурни промени;
- Състоянието на социалния диалог;
- Незабавно прекратяване на импровизациите в реформа на МВР, и изваждане от анонимност на експертния съвет, работещ по нея.
- Намаляване на допълнителните трудови възнаграждения на ДС, без това да е обсъдено и съгласувано със СО в МВР (НТ , ВР, ССД, СУЦ);
- Искания за оставки ще формулираме до деня на протеста.
- Приемане на всички подзаконови нормативни актове за МВР, съгласно разпоредбите на ЗМВР, в законоустановените срокове и след обсъждането им със СО в МВР.

/Снимка: Facebook, СФСМВР/