Предвиждат отстраняване на главния прокурор ако не изпълнява задълженията си

Това е само едно от предложенията на правосъдния министър Христо Иванов, залегнали в Закона за съдебната власт.

29.05.2015 | 16:35 Редактор: Васил Детелинов
Предвиждат отстраняване на главния прокурор ако не изпълнява задълженията си

Главният прокурор да бъде отстраняван, ако системно не изпълнява задълженията. Това е само едно от предложенията на правосъдния министър Христо Иванов и екипа му, залегнали в дългоочаквания Закона за съдебната власт, който беше представен днес. Според текстовете предложение ще могат да инициират най-малко трима от членове на ВСС или министъра на правосъдието, а решението ще се взима от Пленума на съвета с мнозинство от 17 гласа.

В повече от 100 страници са събрани предложенията на правосъдния министър Христо Иванов и екипа му от експерти  за по-ефективна съдебна система. Документът предвижда Висшият съдебен съвет да е непостоянно действащ орган разделен на две колегии- съдийска и прокурорска.  Представителите на съдиите да се избират пряко от общо събрание на всички съдии, а не чрез делегирани представели и с таен вот,както е в момента.  Същото предложение е и за прокурорите и следователите. За парламентарната квота обаче се предвижда повишаване на изискванията.

Проектозаконът предвижда бъдещите съдии  да пишат есета по обществен проблем и да се подлагат на психотестове.  Ще се промени и начина, по който съдиите ще бъдат наказвани и оценявани за работата си . Магистратите, прокурорите и следователите  ще минават и на проверки за почтеност, конфликт на интереси и имотно състояние. Те ще се правят от инспектората към Висшия съдебен съвет.

Освен това в декларациите си магистратите ще трябва да посочват дали са членове на тайни общества.  Ако са то ще трябва да избират дали да останат в съдебната система или в организацията в случай че се скрие, ще бъдат наказвани. Проектозаконът дава право на министъра  да предлага ръководители на прокуратури и на следствени отдели. Има и текстове, които касаят имунитета на съдиите.

Предвижда се главният прокурор да внася мотивирано предложение за повдигане на обвинение, а съответната колеги  във ВСС ще преценява дали доказателствата са достатъчни за започване на разследване.  Христо Иванов  не се ангажира със срок, в който ще внесе проектозакона в Министерския съвет . Изрази надежда когато дойде време да бъде гласуват, да получи подкрепа от всички партии.