МОСВ: С проектите от първия програмен период са създадени 7000 нови работни места

Индикативният бюджет за новата ОПОС е 3,5 млрд. лв.

29.05.2015 | 17:21 Редактор: Ирина Георгиева
МОСВ: С проектите от първия програмен период са създадени 7000 нови работни места

С реализацията на проектите от първия програмен период по ОП "Околна среда" са създадени 7000 нови временни и постоянни работни места. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на Конференцията по Кохезионна политика 2014 - 2020г. – предизвикателства и перспективи. По думите й изградената публична инфраструктура трябва да подсигури доброто управление на водите и отпадъците на територията на нашите общини за 30-40, до 50 години напред.

Общо 11 са рисковите проекти в сектор "Води" и три в сектор "Отпадъци" по ОП "Околна среда" 2007 - 2013 г., заяви Василева.

До края на годината очакваме пълна мобилизация за завършване на проектите по "Околна среда". Работим за преодоляване на трудностите, добави тя и посочи, че по програмата са изградени и ремонтирани 2070 км водопроводи.

От планирани 20 регионални системи за управление на отпадъците, до момента са завършени част от депата, 60% е физическият напредък в сектор "Отпадъци".

Индикативният бюджет за новата оперативна програма е 3,5 млрд. лв. , които ще бъдат инвестирани в подобряване на състоянието на околната среда, поясни министърът.

Ивелина Василева се надява програмата скоро да бъде одобрена от ЕК. Общо 1,2 млрд. евро ще бъдат инвестирани за водната реформа като първоначално ще стартират така наречените "ранни проекти", подготвени по старата програма  –  Асеновград, Добрич, Плевен и Пловдив.

Предстои и реализация на общо пет проекта до 100 млн. лв., обяви министърът. Така ще бъдат изградени пречиствателни станции по подготвени вече проекти – област Смолян и Столична община имат готови проекти.

След изграждане на базисната инфраструктура по новата оперативна програма в сектор "Отпадъци" ще се надгражда. Предвижда се да бъдат инвестирани 560 млн. лв. за постигане на по-високо ниво на преработените  отпадъци, каза министър Василева. Целта е близо 13% по-малко отпадъци да отиват в депата, преработени чрез съоръжения за третиране на отпадъците.

Близо 200 млн. лв. по новата оперативна програма ще бъдат заделени за съхраняване на биоразнообразието по сектор "Натура и биоразнообразие", обясни министърът на околната среда.