Министър Иванов: През 2014 г. МП е извършило 525 проверки на частни съдебни изпълнители

138 от проверките са извършени от финансови инспектори

29.05.2015 | 17:09 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Иванов: През 2014 г. МП е извършило 525 проверки на частни съдебни изпълнители

За 2014г. Министерство на правосъдието е извършило проверки на 525 проверки на частни съдебни изпълнители, 138 от проверките са извършени от финансови инспектори. Това коментира министърът на правосъдието Христо Иванов по време на парламентарен контрол. Министър Иванов отбеляза, че за съжаление всеки ден подписва заповеди за такива проверки.

Контролните органи в системата на министерството са доста ограничени, допълни министър Иванов. По думите му води се нелеката борба, за да няма съкращение на персонални състав и да ги намалим допълнително заради бюджетни ограничени.

"В резултат на тези проверки са изготвени 57 дисциплинарни искания от министъра на правосъдието и са образувани през 2014 година общо 75 дисциплинарни дела. 12 от тях са по собствена инициатива на Камарата на частните съдебни изпълнители, а 57 по инициатива на министъра. Към момента от тези в Камарата са разгледани 60, откоито на 55 има постановено решение, а на 5 се чака такова. Наложените наказания са "порицание" - един брой, глоба от 100 до 10 000 лева - 20. Постъпленията от тези глоби влизат в бюджета на Камарата. Предупреждение временно лишаване от правоспособност - един брой. Лишаване от правоспособност - три броя." - допълни още правосъдният министър.

"Министърът на правосъдието има сравнително ограничени за съжаление правомощия в тази област. Той упражнява контрол върху дейността на всеки съдебен изпълнител чрез инспектор от Инспектората на Министерство на правосъдието по закона за съдебната власт чрез финансови инспектори.Проверката се назначава със заповед на министъра или служебно или по сигнал и жалба на заинтересовано лице, както и по предложение на Съвета на Камарата на ЧСИ." - обясни министър Иванов.

Министър Иванов коментира, че това, което може да се прави е да се отправят препоръки до определен частен изпълнител и до Камарата за отстраняване на констатираните недостатъци, а когато има констатирани нарушения на закона за частните съдебни изпълнители и устава на Камарата, министърът на правосъдието изготвя мотивирано предложение за търсене на дисциплинарна отговорност на провинилия се частен съдебен изпълнител. Разбира се дисциплинарни производства могат да се образуват и по решение на самата Камара, допълни правосъдният министър.

"Дисциплинарните дела, образувани срещу частни съдебни изпълнители се разглеждат от състав на дисциплинарната комисия към Камарата. Тя решава и преценява дали да наложи дисциплинарно наказание. Министърът може да обжалва решението." - допълни още министър Христов.