Временна комисия ще работи за промените в Конституцията

За председател бе избран Димитър Лазаров от ГЕРБ, негов заместник е Атанас Атанасов от РБ

28.05.2015 | 12:13 Редактор: Ирина Георгиева
Временна комисия ще работи за промените в Конституцията

Депутатите решиха временна комисия да работи по внесените от ГЕРБ, РБ, ПФ и осем народни представители от ПГ на БДЦ промени в конституцията, съобщи БТА. Решението беше взето с 118 гласа "ЗА", четирима "ПРОТИВ" и 14 въздържали се. 

Комисията ще е на партиен принцип и ще се състои от 16 членове - по двама от всяка група, в т.ч. председател и един заместник-председател. За председател бе избран Димитър Лазаров от ГЕРБ, негов заместник е Атанас Атанасов от РБ.

Решенията по предложение на ДПС ще се вземат с обикновено мнозинство от членовете на комисията. В проектоварианта на председателя на НС Цецка Цачева беше предвидено това да става с обикновено мнозинство от присъстващите депутати.

В срок от 7 дни от създаването й комисията трябва да предложи на НС правилата за обсъждане и приемане на законопроекта. Ще работи до приемането/отхвърлянето му.

Без изключение всички парламентарни групи обявиха, че ще се включат в работата на временния орган. 

Като втори представител на ГЕРБ в него влиза Данаил Кирилов. БСП ще бъде представена от Мая Манолова и Чавдар Георгиев. 

На 27 май социалистите отказаха предложението на ГЕРБ начело да застане техен представител - Янаки Стоилов. ДПС ще се включи с Четин Казак и Хамид Хамид. Реформаторите, освен от заместник-председателя Атанас Атанасов, ще са представени и от Димитър Делчев. Патриотите - от Християн Митев и Емил Димитров, АБВ - Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев. ПГ на БДЦ излъчи Красимира Ковачка и зам.-председателя на НС Явор Хайтов. "Атака" по-късно ще обяви своите представители.

В началото Цецка Цачева обясни, че идеята за паритетно участие се е наложила в търсене на възможно най-широко участие на политическите сили в работата на комисията, тъй като управляващите осъзнавали, че не е възможно да се стигне до исканите промени без подкрепата и съдействието на другите парламентарни сили, независимо дали са в опозиция или част от управляващото мнозинство.

За пореден път от ДПС настояха да получат аргументи за необходимостта от промените, адекватността им, както и експертни мотиви "за", че поправките са от компетентността на Обикновено народно събрание, а не на Велико народно събрание. 

ПГ на ГЕРБ се обърна към всички политически сили в НС за максимално широка подкрепа, подчерта председателят на групата Цветан Цветанов и припомни, че 43-то НС е показало, че могат да се формират парламентарни мнозинства, които да дават шанс за радикални реформи. Той призова за взаимни компромиси, за да се стигне до подкрепа на текстовете от 180 гласа.

Атанас Мерджанов декларира от името на левицата, че ще дадат своя принос за обсъжданите промени.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски похвали решението за паритетно разпределение на местата в комисията. По думите му, това е сериозно усилие за промяна на Конституцията, което да даде шанс да бъде реализирана ефективна съдебна реформа, така както стратегията за съдебна реформа е получила широка парламентарна подкрепа. 

Станислав Станилов от "Атака" обърна внимание, че Конституцията първо трябва да се спазва, преди да се променя.

Репортаж на Васил Детелинов