Мъжете между 25 и 44 години пушат най-много в България

За половин век броят на пушачите у нас е нараснал повече от три пъти

27.05.2015 | 10:05 Редактор: Мариета Иванова
Мъжете между 25 и 44 години пушат най-много в България

Мъжете между 25 и 44 години у нас оформят групата на най-закоравелите пушачи, сочат данните на Националната статистика за употребата на тютюневи изделия от българите, цитирани от Dnes.bg и БТА. Проучването показва, че всеки втори мъж и всяка пета жена в България пушат всеки ден.

Според данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), ако през 1952 г. са пушили 13,7 на сто от българите, то половин век по-късно броят на пушачите у нас е нараснал повече от три пъти и вече достига- над 45 на сто от населението през 2002 г.

Пак по данни на Центъра в периода от 2001 - до 2005 г. България е била на трета позиция в света след Гърция и Япония по потребление на тютюневи изделия на човек от населението.

Данни от доклада Health at a Glance: Europe 2012 сочат още, че редовно пушещите мъже в България са 40% от населението над 15-годишна възраст в страната и заемат трета позиция в ЕС по тютюнопушене след Латвия (46 на сто) и Естония (43 на сто).

Увеличава се броят на младите пушачи

Според данни от "Глобално проучване на тютюнопушенето сред младите хора" (GYTS), организирано от СЗО, Центърът за контрол и превенция на болестите в САЩ от близо 1,3 милиарда активни пушачи по света над 250 милиона са млади хора.
Резултатите от GYTS за България показват, че около 60% от българските ученици са правили опити да пушат, като от тях 61 на сто са момичета и 56 на сто – момчета.

Притеснителен е фактът, че около 21,2% -26,6 на сто момчета и 16,3 на сто момичета, от децата у нас са запалили първата си цигара, когато са били под 10-годишни.

Данните на СЗО сочат, че тютюнопушенето е сред водещите доказани причини за смъртта на пушачите, а тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват.

Тютюнопушенето е доказана причина за развитието на онкологични, сърдечносъдови и респираторни заболявания, което причинява повече здравословни проблеми от алкохола, наркотиците, високото артериално налягане, наднорменото тегло или високия холестерол.

По данни на СЗО всяка година над 5,6 милиона души в целия свят умират преждевременно от заболявания, свързани с тютюна. Ако тези тенденции се запазят, през 21 век тютюнопушенето ще е причина за смърт на около 1 милиард души.