Остава бедственото положение в община Мездра

Обстановката в община Враца е спокойна след бурята на 24 май

25.05.2015 | 16:45 Редактор: Ирина Георгиева
Остава бедственото положение в община Мездра

Остава бедственото положение в община Мездра, съобщиха от Общината. То е обявено още на 24 май поради падналите интензивни валежи. Със заповед на кмета инж. Николинка Кътовска е въведен в сила Общински план за защита при бедствия в частта "Наводнение". Създадени са групи, действащи към общинския план, които анализират състоянието на критичните участъци. В случай на необходимост е наредено да се оповести и евакуира населението в определените места.

Вследствие на поройни водни маси на 24 май вечерта за няколко часа бе блокирано движението в двете посоки по гл. път Е79 в участъка между Мездра и Моравица. Два бедстващи автомобила са изтеглени от екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", а движението вече е възстановено.

Също на гл. път Е79, но в района на Люти дол, се активира свлачище от кални земни маси. Свлачище има и на второкласния път за столицата през Искърското дефиле, между Ребърково и Люти брод, както и по пътя за Рашково над Игнатица.  По отстраняване на последиците от трите свлачища работят екипи на Областно пътно управление – Враца и на Община Мездра.

Водната стихия отнесе баластрена призма в междугарието Руска бела – Мездра. Влаковите композиции временно обръщаха посоката на движение на локомотивите на гара Мездра юг, откъдето се осъществява връзката към гара Мездра на влаковете от Видин.

В Мездра са наводнени приземни етажи, мазета и дворове на 17 жилищни и обществени сгради. Сред най-сериозно пострадалите е ОДЗ 1. В Боденец падна подпорна стена на четвъртокласен път близо до частна жилищна сграда. Хората са изведени от къщата, а пътят – обезопасен и разчистен.

Нивото на р. Искър в района на Мездра се покачи до 2,30 м, а това на най-големия язовир в общината – Върбешкия, достигна на 1 м под кота преливен ръб на преливника и водоемът се изпуска контролирано. Повишение има и на нивата на р. Боденска и Моравешка.

Според данните от НИМХ през последното денонощие в района на Мездра са паднали 61 литра на кв. м.

Междувременно стана ясно, че обстановката в община Враца е спокойна след бурята на 24 май – обобщи кметът инж. Николай Иванов. Няма нанесени сериозни щети от поройния дъжд и силния вятър.

В региона имаше няколко аварии на електрозахранването, като част от тях вече са отстранени от „ЧЕЗ”, а останалите се отстраняват в момента.

Речните корита са спокойни. Към този момент на язовир „Агов дол” има незначителен воден стълб през преливника и пренебрежимо малко вода изтича през преливника на язовир „Мраморчица”. Всички останали язовири са в нормално състояние, като нивото на водата е доста под ръба на преливника.

Въпреки спокойната обстановка, общинска комисия на 25 май посещава всички язовири, канали и речни корита в населените места на територията на община Враца. И преди почивните дни, и в момента, а и в следващите дни ще продължи да се извършва ревизия на дъждоприемните шахти в града.

"Ако трябва да обобщим – нямаме сериозни щети или ситуации, застрашаващи живота и здравето на хората." – каза в заключение инж. Николай Иванов.