Кунева настоя за промени в Конституцията и заради борбата с корупцията

Има законов вакуум за отзоваване на депутати, кметове и общински съветници при конфликт на интереси, заяви вицепремиерът

25.05.2015 | 12:18 Редактор: Мариета Иванова
Кунева настоя за промени в Конституцията и заради борбата с корупцията

Промени в Конституцията са необходими и заради борбата с корупцията, заяви пред журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева. Тя допълни, че промените са необходими,  за да може да се отзовават изборните длъжности, когато има неопровержими доказателства за корупция и конфликт на интереси, съобщиха от пресофиса на Движение България на гражданите.

Кунева допълни, че към момента е възможно да се освобождават от длъжност лицата, които са назначени, „в това число министрите, директорите на агенции или директорите на дирекции по министерствата, но има законов вакуум по отношение на изборните длъжности като депутати, кметове и общински съветници“.

По думите й този вакуум може да стане с промени в основния закон. Кунева посочи, че като член на Министерския съвет тя не може да внесе текст за поправки в Конституцията, но беше категорична, че ако депутатите искат закона и въобще борбата с корупцията да проработят, то такава промяна трябва да се случи.

Тя посочи, че вече е отворен дебатът за Конституцията и че процесите за реформиране на съдебната система и изкореняването на корупцията са свързани до голяма степен.

Вицепремиерът беше категорична, че законът е взел и адаптирал примера на много страни, които са белязали успехи в борбата с корупцията. По думите й анонимните сигнали са общоприет метод. Тя беше категорична, че те ще се разследват, само ако има достатъчно доказателства.