Зрелостниците ще пишат върху Вариант I за втората задължителна матура

На втория държавен зрелостен изпит се явяват над 58 000 зрелостници

22.05.2015 | 09:40 Редактор: Ирина Георгиева
Зрелостниците ще пишат върху Вариант I за втората задължителна матура

"Вариант I" е изтеглен за втория задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор. Той беше изтеглен час преди изпита на 22 май 2015г. в сградата на МОН от журналистката от Нова ТВ Ивомира Пехливанова. Изтегленият вариант важи за всичките 13 учебни предмета, по които зрелостниците са избрали да се явят.

Изпитът ще продължи 4 астрономически часа.

На държавен зрелостен изпит днес се явяват над 58 000 зрелостници. Най-много зрелостници тази година са избрали като втори задължителен ДЗИ биология и здравно образование -17 671.  На изпит по география и икономика са пожелали да се явят 14 638 дванадесетокласници, а английският език е предпочетен от 11 598 зрелостници.

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев пожела успех на зрелостниците и отговори на въпроси на представители на медиите. Той каза, че разчита на професионализма на службите на МВР и на мерките за сигурност, предприети от МОН.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до  9  юни 2015 г.

В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за VII клас.Изпитът ще започне в 10.00 часа. Той се състои от 2 модула.

Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида – задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен).

Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула е 100 точки.