Министър Танев: Полицията проверява сигналите за изтичане на матурата

Той обвини в съучастничество и всеки, който твърди, че има изтичане, но не може да го докаже

22.05.2015 | 17:12 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Танев: Полицията проверява сигналите за изтичане на матурата

Полицията проверява сигналите за изтичане на матурата, съобщи просветният министър Танев. Според него разследването е инсинуация, докато МВР не го докаже. Той обясни, че задачата се е генерирала в ръцете му и се закле в децата си, че тя не се е знаела.

"Искал съм да се заглушават джиесемите, но не можем да го направим, защото сме в сградата на президентството, ходих два пъти в ДАНС, говорих с госпожа Бъчварова. Задачата се генерира пред мен, в моите ръце, тя не се знаеше. Остава да се закълна и в децата си. И това ще го направя. Заклевам се в децата. А този, който в момента се опитва да инсинуира срещу министерството, без да знае факти, прави престъпление. Не спрямо нас, а спрямо децата." - обясни министърът, предаде Dnes.bg.

Той обвини в съучастничество и всеки, който твърди, че има изтичане, но не може да го докаже. Танев анализира, че телевизионният репортаж за изтичането на темата е бил от девет часа сутринта, когато учениците вече са можели да излизат.  

"Тези, които плащат, казват в девет и половина коя е темата и си вземат парите. Не е възможно да е по-рано." -  категоричен бе министърът.

На напомнянията за изтекла инфрмация във Facebook от предишната вечер, той отвърна:

"Това ще бъде проверено, аз не съм капацитет, иначе щях да бъда с униформа."

Министърът обясни, че предпочита журналистическите разследвания, които сътрудничат на полицията.  

"Виждам в очите ви едно - след като е министър, той не може да не е грешен, след като е министър, той не може да няма престъпни намерения. Продължавайте в този дух, мислете по този начин, не мога да ви забраня, нито съм ви родител." - обърна се Танев към репортерите.  

Министърът обясни, че тези, които инсинуират, въвеждат министерството в грях.

"Всяка дума, която се казва така, на пусия, ей така, просто, защото той е министър и ни е в ръцете, не създава напрежение на мен, на моята сърдечна област или на моите вени, а на децата." - каза Танев.

Държавен зрелостен изпит по избор

Випускът е 58 745 ученици, от тях са се явили 53 310, което е 90,75% от завършващите XII клас. Броят на явилите се зрелостници по предмети е, както следва:

  • математика – 3794;
  • история и цивилизация -1988;
  • физика и астрономия – 359;
  • география и икономика – 12 671;
  • химия и опазване на околната среда – 285;
  • философски цикъл – 4506;
  • биология и здравно образование – 15 802;
  • английски език – 11 375;
  • руски език – 323;
  • немски език – 1110;
  • испански език – 423;
  • френски език – 556;
  • италиански език – 118.

При провеждането на държавния зрелостен изпит по избор са анулирани 69 работи, от които по география и икономика – 36, по биология и здравно образование – 21, по история и цивилизация – 2, английски език – 3, философски цикъл - 4, физика и астрономия – 2, математика – 1. 

Най-много анулирани работи има в: област Хасково – 8,  област Кърджали – 7, в областите Кюстендил и Русе - по 6, област Враца – 5, в областите Перник, София-град, Стара Загора - по 4.

В областите Велико Търново, Добрич, Разград, Търговище, Шумен и Ямбол не са анулирани писмени работи.

Отстранени са двама квестори поради неизпълнение на служебните задължения.

В СОУ "Найден Геров" – Пловдив, при токов удар от  08.17 до  08.30 часа временно са се изключили камерите. Повредата е отстранена в 08.30 часа. 

Във връзка с установена неточност в последователното номериране на  изпитните задачи, в 8.49 ч. чрез регионалните инспекторати по образованието училищата, в които се провежда ДЗИ по немски език, са уведомени, че при въпросите към част III, текст А, номерата от 31 до 35 (стр. 6 и 7 от изпитния материал) следва да се отбелязват като номера от 46 до 50 в листа за отговори. Тази техническа грешка няма да промени резултата от изпита.

Национално външно оценяване по математика в VII клас

От 61 207 седмокласници на първи модул на национално външно оценяване  са се явили 54 254 ученици – 88,86%, а на втори модул – 35 627 ученици – 65,67% от явилите се на първи модул.

На националното външно оценяване по математика за учениците от VII клас не са анулирани писмени работи.

Във връзка с констатиран проблем при комплектуване на листите за отговори, който своевременно е отстранен, в някои от варненските училища изпитът стартира по-късно. Това не се е отразило върху регламентираната обща продължителност на изпита.

Изпитите са протекли без инциденти.

Експерти от Министерство на образованието и науката в днешния ден осъществяват контрол в четири области – Софийска област – 1 училище, Благоевград – 1 училище, Кърджали – 11 училища и Смолян – 2 училища. 

Министерство на образованието и науката благодари на компетентните органи за помощта и съдействието за нормалното протичане на националните външни оценявания, както и на всички, участвали в провеждането на  изпитите в днешния ден.