Ивайло Калфин: Без компромиси няма как да се случи пенсионната реформа

Мисля, че с министър Бъчварова има диалог, който да водим, коментира вицепремиерът

05.05.2015 | 20:49 Редактор: Мариета Иванова
Ивайло Калфин: Без компромиси няма как да се случи пенсионната реформа

Без компромиси няма как да се случи пенсионната реформа, коментира в предаването  Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев вицепремиерът Ивайло Калфин. Повод за думите му стана протестът на синдикатите от сектор „Сигурност” срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране и заявената подкрепа от ръководството на МВР от догодина служителите към ведомството да се пенсионират на 50 години и тази възраст повече да не нараства. Днес- 5 май стана ясно, че позицията е подписана и от вътрешния министър Румяна Бъчварова.

В коментара си за Bulgaria On Air министър Калфин подчерта, че се интересува единствено от това нещата да се случат.  – „Предложил съм вариант с максимално малки компромиси, които трябва да се направят, но без компромиси няма как да стане”, категоричен е той.

Социалният министър посочи, че е провел редица преговори с представители на силовите ведомства относно промените за пенсионната система и че от разговорите е станало ясно, че и в момента повечето служители се пенсионират над 55-годишна възраст.  Той е категоричен, че не може „от тази реформа да вземеш само това, което ти харесва”.

„Мисля, че с министър Бъчварова има диалог, който да водим. Готов съм да обяснява всички етапи, през които минаха тези преговори”, заяви още Калфин, допълвайки че вратата за преговорите не е затворена. Той също така не изключи в разговора да се включи и премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

Министър Калфин коментира и прогнозата на Европейската комисия, че за 2015 икономическият ръст на страната ще е 1% с думите, че не по-важни от процентите за Министерството на труда и социалната политика е справянето с трайната безработица – а именно – „всеки човек, който има възможност да се реализира на трудовия пазар.