Десислава Танева: Млекопроизводителите трябва да търсят нови пазари и да се обединяват

Финансовата подкрепа може да е само краткосрочна мярка, смята министърът на земеделието

05.05.2015 | 17:00 Редактор: Мариета Иванова
Десислава Танева: Млекопроизводителите трябва да търсят нови пазари и да се обединяват

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева  е на мнение, че финансовата подкрепа на млекопроизводителите може да бъде само краткосрочна мярка, предава думите й БТА. По думите й в дългосрочен план пътищата за нормализирането на пазара на мляко са няколко - трябва да се търсят нови пазари в трети страни и да се обединяват самите производители.

Това заяви тя днес в Разлог пред журналисти в отговор на въпрос за негативните последици от отпадането на млечните квоти. Танева пристигна в града за началото на проект за подобряване на пътната и водопроводната инфраструктура в община Разлог, който се финансира по Програмата за развитие на селските райони.

„Отпадането на млечните квоти е планирано преди доста години,  очаквано е и се знаеше, че това ще предизвика определени сътресения на пазара“, коментира земеделският министър. - „За съжаление, негативният ефект върху пазара на млякото се увеличи значително, защото това отпадане съвпадна с последиците от руското ембарго върху тези стоки. Това породи един голям излишък  на мляко и млечни продукти на целия европейски пазар, който "натисна", разбира се, цените надолу“, каза Танева.

Тя посочи още, че подобна ситуация и дори по-лоша се наблюдава в половината страни-членки на ЕС.

Танева припомни, че от българска страна през декември е поискана допълнителна финансова помощ и въпреки подкрепата на страни членки на ЕС, такова решение няма взето и към момента няма индикации да се вземе - за финансови европейски пакети за страните членки.

Със средствата, с които разполагаме за подкрепа на земеделието в Държавния фонд "Земеделие", на последния си управителен съвет взехме такова решение за подпомагане с държавна помощ „де минимис“ за овцете, по повод на пораженията, които синият език нанесе миналата година, както и за подпомагане на млечните крави, т.е. на производителите на мляко, посочи Десислава Танева. В момента ще се приемат заявления за подпомагане и кравите трябва да са регистрирани като млечно направление.

Това по думите на Танева няма как да компенсира изцяло пропуснатите ползи и загуби, които търпят млекопроизводителите.

"Но ние сме на общ европейски пазар и се съобразяваме с правилата, които са за общността, коментира тя. Пътищата за нормализиране на пазара на млякото са няколко и финансовата подкрепа на млекопроизводителите може да бъде само краткосрочна мярка, но в никакъв случай дългосрочна. Трябва да се търсят нови  пазари в трети страни и да се обединяват самите производители, за да могат да получават за продукцията - според количествата и качествата - по-добра цена. Трябва да сме наясно с това", заяви министърът на земеделието и храните.