Евелина Славкова: Недоверието на хората към съдебните институции се задълбочава

Промяната на Kонституцията е доста амбициозна задача, предвид фрагментирания парламент, коментира социологът

03.05.2015 | 11:20 Редактор: Мариета Иванова
Евелина Славкова: Недоверието на хората към съдебните институции се задълбочава

Недоверието на хората към съдебните институции се задълбочава, коментира в предаването Денят On Air социологът Евелина Славкова. Повод за изказването й стана оправдателната присъда на първа инстанция на бившия изпълнителен директор на Пътния фонд Веселин Георгиев.

По думите й аргументът за решението на Софийски градски съд, че договорите с осемте фирми са били сключени от областните управления на Фонда при спазване на закона, а не от централното управление, „не звучи сериозно”.

„Не звучи убедително и ще се задълбочава недоверието на българките към съдебните институции, ако продължава защитата на такива хора, които злоупотребяват със своето влияние и позиция”, коментира още тя.

Славкова коментира и идеята за промяна на Конституцията. По думите й това е „доста амбициозна задача”, предвид фрагментарността на Народното събрание.

 „Не мисля, че ще се случи в следващите месеци”, заяви социологът, подчертавайки, че събирането на 160 до 180 души, които да подкрепят конституционните промени ще е трудна задача.

„Има членове на Реформаторския блок, които заявяват, че не са необходими тези промени. И това ли е съдебната реформа, промяна на ВСС. Не мисля, че звучи аргументирано, от страна на министър-председателя, който стои много твърдо зад  правосъдния министър, нито от страна на самия правосъдния министър”, коментира експертът.

Вижте цялото интервю на Ивайло Лаков със социолога Евелина Славкова от видео файла.