Напълно обезвредени ще бъдат опасните отпадъци у нас до 2019г.

Проектът за опасните отпадъци ще бъде реализиран на няколко етапа

24.04.2015 | 17:47 Редактор: Ирина Георгиева
Напълно обезвредени ще бъдат опасните отпадъци у нас до 2019г.

България ще реши проблема със складираните пестициди и опасни отпадъци до 2019 г. Това стана ясно от изказване на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която посети новоизграждащото се депо за отпадъци край Шереметя, съобщава агенция Фокус.

През януари стана ясно, че страната ни ще получи 23 млн. швейцарски франка от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, с които окончателно ще се реши проблемът с опасните отпадъци, останали на склад още от времето на ТКЗС-та. Складовете са над 300 из цялата страна, а общото количество е малко под 5 хил. тона, припомнят от Investor.bg.

Според Националния план за управление на отпадъците образуваните опасни отпадъци на единица БВП у нас са двойно по-високи от средното за ЕС. Същевременно за периода 2008-2012 г. за рециклиране са предадени само около 5 на сто от опасните отпадъци

Проектът за опасните отпадъци ще бъде реализиран на няколко етапа. Предвижда се те да бъдат пакетирани на място, след това транспортирани за обезвреждане, а складовите помещения ще се дезинфекцират и санират, за да няма следи от вредно въздействие, обясни министър Ивелина Василева.

Към момента на територията на страната няма инсталации, в които да се извършват подобни дейности, допълни още Василева.

По време на посещението в Шереметя Василева припомни, че в новата оперативна програма „Околна среда“, която още не е одобрена от Европейската комисия (ЕК), са заложени 560 млн. лева за дейности, които ще доведат до намаляване на боклука за депониране.

Тя допълни, че с европейските пари за новия програмен период депа няма да се строят, а ще се надграждат системите за събиране и съхраняване на битовите отпадъци, ще се въвеждат съоръжения за разделянето на сметта и ще се засилва рециклирането.

Инспектираното от Василева новостроящо се депо край Шереметя се финансира с пари от старата оперативна програма „Околна среда“. Проектът е на стойност 30,6 млн. лева. То ще обслужва шест общини и около 175 хил. жители. След като бъде въведено в експлоатация, пет други депа ще бъдат закрити и рекултивирани.

Заради забавянето на строителството на депа за смет, които да отговарят на европейските изисквания, Еврокомисията заведе дело срещу България. Крайният срок, в който трябваше да закрием старите депа, изтече през 2009 г., а през 2012 г. Брюксел стартира и наказателната процедура.