Няма да бъдат съкращавани огнеборци, съобщи шефът на пожарната

Разполагаме с най-добрата техника на Балканите, припомни гл. комисар Николов

21.04.2015 | 11:14 Редактор: Ирина Георгиева
Няма да бъдат съкращавани огнеборци, съобщи шефът на пожарната

Спасителите към пожарната няма да бъдат съкращавани, съобщи шефът на силовото ведомство главен комисар Николай Николов пред БНТ. По думите му осем по-големи отряда ще бъдат образувани от съществуващите в момента 31 спасителни групи и така ще бъде предоставена по-добра услуга.

"От всяка група се взимат, условно казано по пет човека, за да може да отидат в големия център да стане отряд, който покрива целия спектър на бедствието – радиационна защита, свлачищни процеси, инженерна защита. Големият отряд ще има задача да помага на по-малките, а всички инциденти се поемат от пожарникарите, както е било винаги." - обясни гл. комисар Николов.

Разполагаме с най-добрата техника на Балканите, подчерта шефът на пожарната. Според него мотивацията е лично усещане и не се изчерпва само с достатъчно финансиране.

"Няма организация на бюджетна издръжка, която се хвали, че са достатъчни средствата за издръжка." - допълни той.

В момента един пожарникар се пенсионира след 27 години трудов стаж, от които малко над 18 в системата на МВР. Според новото предложение на МТСП от 2016г. пожарникарите ще се пенсионира при тези условия, но и при навършени 53 години.

"Ако това стане, ще бъдем на първо място в Европа, защото на много места пожарникарите се пенсионират над 60 години. Говоря за Чехия, Полша – там са 63, включително до 65 стигат." - разясни шефът на пожарната.

Все пак той уточни, че огнеборците не са трудоспособни на 63 г. за работа на терен, но има и други длъжности в пожарната. Според него професията е доста рискова и пожарникарите заслужават по-рано да придобият право на пенсия.