Комисията за защита от дискриминация влиза в затворите

Пред комисията лишени от свобода се оплаквали от лошите условия в затворите

21.04.2015 | 14:20 Редактор: Ирина Георгиева
Комисията за защита от дискриминация влиза в затворите

Комисията за защита от дискриминация влиза в затворите. В продължение на година нейни представители ще обучат 44 служители на местата за лишаване от свобода в София, Плевен и Сливен на недискриминационно отношение към затворниците.

Преди да започне обучението, Комисията за защита от дискриминация ще се запознае с норвежкия опит, след което ще бъде подготвен практически наръчник за обучение на надзирателите в българските затвори.

Проектът е на стойност от 158 хил. лв. и се финансира от Норвежкия финансов механизъм, съобщават още от комисията.

Пред комисията лишени от свобода се оплаквали от лошите условия в затворите - ограничени телефонни разговори, консумация на храна, несъобразена с религията, заради невъзможността да се къпят повече от 2 пъти седмично.

Това са само част от жалбите на лишени от свобода.

Едно от първите оплаквания в ресорната комисия било от румънски затворник, който бил настанен в затвора в София, защото практика била чужденци да излежават присъди само в столицата.

Оплакване имало и от пастор, който се жалил, че спрямо вярата, която изповядва, има неравноправно третиране, пише Dnes.bg.

Лишени от свобода се оплаквали от условията в болницата на затвора, както и от условията в карцера, където нямало стъкла. Други пък били недоволни, че не им било разрешено да рисуват.

Още по темата в репортажа на Васил Детелинов.