Плевнелиев: България с потенциал за регионален двигател на плана на ЕК за единен цифров пазар

България има добра основа за предоставяне на е-административни услуги

20.04.2015 | 17:37 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: България с потенциал за регионален двигател на плана на ЕК за единен цифров пазар

България има потенциал да бъде двигател на позитивни промени в Югоизточна Европа, свързани с плановете на ЕК за Цифров единен пазар.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие вицепрезидента на ЕК Андрус Ансип, отговарящ за въпросите на Единния цифров пазар, съобщиха от Президентството.

Държавният глава открои като предимство на страната ни добрите традиции в областта на информатиката и програмирането.

Президентът посочи също, че България има амбицията да се превърне в регионален център за информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

"Виждаме ИКТ- клъстерите като съществена част от развитието на българската икономика." - заяви Росен Плевнелиев по време на срещата.

Държавният глава подчерта, че София заема трета позиция в класацията за най-привлекателни места в Европа за стартиращ бизнес след Лондон и Дъблин, а "София Тех Парк" е единствената по рода си иновационна екосистема в региона.

От развитието на Единния цифров пазар полза ще имат основно гражданите, както и малките и средни предприятия, които ще получат по-лесен достъп не само до дигиталния пазар, но и до по-качествено административно обслужване, посочи държавният глава.

"Интеграцията и свързаността са единственият път за успеха на ЕС." - подчерта още Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че винаги е насърчавал развитието на електронното управление и добави, че България има добра основа за предоставяне на електронни административни услуги.

"Най-важният въпрос е как да обединим всички административни услуги в една платформа." - заяви държавният глава и подчерта, че това ще спести време и средства на гражданите и на бизнеса".

 

Още по темата

Вицепрезидентът на ЕК Андрус Ансип посочи, че изграждането на Цифровия единен пазар може да допринесе за допълнителен растеж на ЕС на стойност 340 млрд. евро.

Физически ЕС има единен пазар, но в дигитален план съществуват 28 малки пазари с различна регламентация и това издига бариери, заяви Андрус Ансип.

Още по темата

Вицепрезидентът на ЕК очерта трите ключови сфери, върху които ще се съсредоточат усилията за разработването на Цифров единен пазар. Това са улесняването на достъпа на потребители и предприятия до цифрови стоки и услуги, създаване на подходяща инфраструктура и въвеждане на определени стандарти за индустрията.

Вицепрезидентът Ансип е на двудневно посещение в България за участие в публичен дебат, организиран от ЕК за бъдещето на Европа, електронното управление и Цифровия единен пазар. Европейската комисия ще представи стратегията за Цифровия единен пазар на 6 май.

Тук можете да намерите цялото изказване на комисар Ансип.


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма