Преговорите с ЕК по ОП Региони в растеж били финализирани

Програмата ще обхваща 67 български града, включително и 28 по-малки

17.04.2015 | 17:05 Редактор: Мариета Иванова
Преговорите с ЕК по ОП  Региони в растеж били финализирани

При среща на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство  Деница Николова и представителите на Главна дирекция "Регионална и градска политика" на ЕК  са били финализирани преговорите по обхвата на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020. Програмата ще обхваща 67 български града, включително и 28 по-малки, предава БТА, позовавайки се на информация от регионалното министерство.

Към момента текат необходимите национални процедури, за да може финалният вариант на програмата да получи одобрение от Европейската комисия.

Обсъдени са били и вариантите, и моделът за предварително изпълнение по основния приоритет на програмата - за интегрирано градско развитие.

В хода на разговорите са били обсъдени и програмите за териториално сътрудничество по
Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейския съюз. Очакванията са да бъдат одобрени на програмен комитет през юни. 

Това са програмите за трансгранично сътрудничество "България - Сърбия", "България - Македония" и "България - Турция".

Комисията е дала "зелена светлина" за стартиране на тяхното предварително изпълнение. През юли се очаква Комитетът за наблюдение на програмите да одобри насоките за кандидатстване и да бъдат публикувани първите покани за подаване на проектни предложения.