Христина Христова: Пакетът за пенсионната реформа е минимумът, който може да се направи

Губи се анализът как ще действа пенсионната реформа, коментира бившият социален министър

31.03.2015 | 20:35 Редактор: Мариета Иванова
Христина Христова:  Пакетът за пенсионната реформа е минимумът, който може да се направи

Управляващите заслужават уважение, че до края на месец март предложиха пакет от мерки за пенсионната реформа, както беше обещано. Това коментира в предаването Денят On Air бившият социален министър Христина Христова. Тя подчерта, че предложените от социалния министър Ивайло Калфин мерки са и ревизия на предложенията от месец декември. По думите й обаче „нещата, които се предлагат, са минимумът на това, които трябваше да се направи”.

Христова обаче подчерта, че се губи анализът как ще действа пенсионната реформа. Тя изтъкна, че фокусът остава върху постепенното увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране, като на заден план остават  т.нар. пробойни на пенсионната система като например въпросите за ранното пенсиониране, изплащането на социалната пенсия, тавана на пенсиите и др.

Христова подчерта, че се предлага отпадане на тавана на пенсията от 1 януари 2019. До края на 2018 предложението е за увеличаване с 30-40% на пенсиите, базирани на максималния осигурителен доход. Христова изтъкна, че пренебрежимо малък брой хора- около 40 хиляди, се осигуряват на максималния осигурителен доход- на фона на 2 млн. пенсионери.