Арести заради пропаганда на радикален ислям във Facebook

Задържаните са от ромски махали в Пловдив и Пазарджик

31.03.2015 | 12:09 Редактор: Мариета Иванова
Арести заради пропаганда на радикален ислям във Facebook

Седем души са арестувани на 31 март заради призиви, асоциирани с радикален ислям, във Facebook. Арестите са извършени под надзор на прокуратурата в ромските махали в Пловдив и Пазарджик, съобщи агенция Фокус.

От Прокуратурата разпространиха съобщение, че като обвиняеми за участие  в група, проповядваща антидемократична идеология, са привлечени осем лица.

В хода на разследването по досъдебно производство № 87/2014, водено в Окръжна прокуратура – Пазарджик (срещу последователи на Ислямска държава), са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и на други лица.

В качеството на обвиняеми по делото и с оглед на събраните доказателства, са привлечени лицата Йосиф Минчев от гр. Пловдив, Александър Иванов от гр. Пловдив, Орхан Бързак от гр. Пазарджик, Райко Кърталов от гр. Пазарджик, Ненко Щерев от гр. Асеновград, Веселин Стефанов от гр. Пазарджик, Рангел Илиев от гр. Пловдив и Мустафа Али от гр. Пазарджик, съобщават от прокуратура. Последните двама са привлечени задочно и за тях е издадена Европейска заповед за арест.

Всички горепосочени са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология (религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат - престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от НК), и за пропаганда за война  - престъпление по чл. 407 НК.

Спрямо същите са вземи мерки за неотклонение задържане под стража до 72 часа, в рамките на които прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража от Окръжен съд – Пазарджик.

В същото време Районната прокуратура в Сливен беше сезирана заради заканите на ромите от сливенския квартал "Надежда". В телевизионен репортаж преди дни те бяха заснети да крещят: "Българите - на кайма", "Българите - на сапун", предава Dnes.bg.

 Сигналът заради насаждане на етническа омраза е внесен от представител на Гражданско сдружение "Свети Георги Победоносец" в Сливен Момчил Пантелеев.

Според него думите на ромите подбуждат към дискриминация, насилие и омраза, основани са на раса, народност и етническа принадлежност.

"Това е недопустимо поведение, което подлежи на санкциониране. Според Наказателния закон, за такова деяние е предвидено наказание лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание", са казва в писмото.

Пантелеев пише до прокуратурата и че арогантното поведение на ромите от години е оставяно без санкции, а днес заплашва живота и здравето на българското население.

"Настроенията на гражданите са силно поляризирани и се оформя крайна позиция за оказване на отпор на тази несправедливост", предупреждават авторите на сигнала.