Проф. Миланов: Лекарите и пациентите нямат различия в целите си

Новата методика за болниците буквално обрича пациентите

28.03.2015 | 11:57 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Миланов: Лекарите и пациентите нямат различия в целите си

Лекарите и пациентите нямат различия в целите си, но това от БЛС не го разбират. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Милан Миланов, завеждащ централна реанимация в "Пирогов”, предаде Dnes.bg.

"На 30 март имаме медицински съвет на болниците и ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите." - разказа проф. Миланов.

По думите му от БЛС са водили тайно преговори с НЗОК в продължение на месеци и са се съгласили на "убийствено престъпна методика на разплащане”.

"Те са виновни, че доведоха нещата до ситуацията, в която в третия месец от годината да се обсъжда намаляване на пътеките." - коментира той.

По думите на проф. Миланов лекарите и пациентите са сиамски близнаци, тъй като новата методика ще удари и двете страни.

"Тази методика е престъпна и проблемът не е само в лимитите." - добави той.

"Не може болницата да бъде лимитирана по бюджет, винаги рамковият договор да се сключва на база обем и цени на услугата, а сега не се лимитира услугата, а се лимитира бюджета." - коментира проф. Миланов. "Бюджетът на НЗОК е лош и през август или през септември ще се наложи актуализация." - убеден е той.

Д-р Емил Райнов от БСП прогнозира, че отново най-потърпевши ще са пациентите.

"За първи път касата закова бюджетите. С ограничението да се използват 80 % от бюджетите болниците ще работят до 22-23 число от месеца и пациентът ще трябва да търси къде има болница, в която да може бъде обслужен." - допълни той